skip to Main Content

Gairebé 30 persones arribades amb pastera passen un vespre a les Cases de Son Talent

La Policia Nacional va demanar ajut a l’Ajuntament davant la impossibilitat de tenir tanta gent dins d’un calabós i complir amb les mesures de seguretat. Ara, amb els Centres d’Internament d’Estrangers tancats, les persones arribades amb pastera passen a formar part d’un sistema d’acollida humanitària del Ministeri d’Inclusió i Migracions.

40 persones procedents d’Algèria han arribat a les costes balears durant els darrers dies, de les quals 27 van ser allotjades a les Cases de Son Talent. Tal com explica el batle de Manacor, Miquel Oliver “dilluns al matí vaig rebre una telefonada de l’inspector en cap on m’informava que hi havia un problema d’espai a la Comissaria, sobretot per mor del procediment que s’ha de seguir d’ençà de la crisi sanitària, que obliga a realitzar tests PCR a totes les persones que arriben per aquesta via”. Per aquest motiu, l’Ajuntament de Manacor va cedir les Cases de Son Talent i d’aquesta manera “podíem garantir les mesures sanitàries adequades”.
Creu Roja de Manacor va facilitar llits per aquestes persones, que van passar el vespre de dilluns i van sortir dimarts a l’horabaixa cap a Palma. Durant aquest temps es van realitzar proves PCR a totes les persones, que van donar resultat negatiu en tots els casos.
Fonts de la Creu Roja de Palma expliquen que després d’aquest procediment, el que es fa una derivació de totes aquestes persones a un sistema d’acollida humanitària desenvolupat pel Ministeri d’Inclusió i Migracions, de manera coordinada amb diverses ONG, Així mateix informen que aquest pla d’acollida humanitària s’implementa a la Península i per tant, aquestes persones hauran de viatjar cap allà.
Aquest pla, que està en vigor des de l’any 2005 i que ofereix acollida, manutenció i cobertura de les necessitats bàsiques, es va activar per tal d’evacuar els Centres d’Internament D’estrangers (CIE) de l’estat espanyol durant l’estat d’alarma, donat que les deportacions es van prohibir per mor de la COVID-19. Actualment, aquests centres segueixen sense rebre noves persones.
Quan aquestes persones arriben amb pastera, solen rebre atenció sanitària i humanitària per part d’organitzacions sense ànim de lucre i posteriorment passen a disposició judicial amb una durada màxima de 72 hores per tal d’identificar-los. Com que la majoria de persones arriben sense cap tipus de documentació, s’obre un procediment d’ordre d’expulsió, que dicta un jutge o tribunal. A partir d’aquí, tal com s’explica a la web del Ministeri d’Interior, aquestes persones haurien de passar a un CIE. Si en 60 dies no s’ha executat l’ordre d’expulsió al seu país. aquestes persones han de quedar en llibertat, tot informant el jutge que va autoritzar el seu internament. Ara, abans de tot aquest procés legal, s’ha de realitzar el test PCR i de moment no se’ls pot internar al CIE.

Back To Top
Search