L'assemblea de l'Associació de Veïnats de Porto Cristo ratifica la continuïtat de l'actual junta directiva Els veïnats de Porto Cristo s’organitzen. El passat dijous 23 de novembre se celebrà una…

L’Ajuntament ha casat 28 parelles homosexuals
Aquesta setmana ha fet quinze anys de l’aprovació de la llei del matrimoni entre persones del mateix sexe, que ha representat un 4% dels enllaços a la Sala
Ja fa quinze anys que el Govern espanyol presidit per José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar la llei de matrimoni entre persones del mateix sexe. D’aleshores ençà, a l’Ajuntament manacorí s’hi han duit a terme 679 casaments. L’any que n’hi ha hagut més, curiosament, ha estat el 2019, amb un total de 60, mentre que l’any de menys enllaços ha estat el 2006, amb només 34. La mitjana de casaments per any és de 45.
Pel que fa als casaments entre persones del mateix sexe, n’hi ha haguts, durant aquests quinze anys, un total de 28, que representen un 4,1 per cent del total. Els anys 2005, 2011, 2015 i 2016 no hi ha hagut cap enllaç entre parelles del mateix sexe. I els anys que n’hi ha haguts més han estat el 2009, el 2012 i el 2019, amb quatre.
Hi ha una diferència sensible entre els casaments entre homes i els casaments entre dones. Hi ha hagut, a l’Ajuntament, 17 enllaços homosexuals masculins i tan sols 11 de femenins. És curiós constatar que la primera parella de dones que es va casar a l’Ajuntament de Manacor no va arribar fins el 2010, cinc anys després de l’aprovació de la llei que ho permetia.
Cal dir, també, que va haver de passar un any de l’aprovació de la llei perquè a l’Ajuntament s’hi produís un casament entre dues persones del mateix sexe. Va passar el 2016 i varen ser dues les parelles d’homes que certificaren damunt papers el seu amor a la Sala.
Cal dir que els casaments entre persones del mateix sexe ha mantengut una constant durant aquests quinze anys, d’entre un i quatre, sense que s’hagi detectat cap pujada significativa cap any, ni tan sols al principi de l’aprovació de la llei.
Qualsevol regidor, per delegació del batle, sigui de l’equip de govern o de l’oposició, pot oficiar un casament. És habitual, en qualsevol cas, que les parelles triïn quin regidor els ha de casar. Si no ho fan, aquesta feina sí que se sol repartir entre els membres de l’equip de govern.
Cal aclarir que aquesta estadística, tot i que pot ser orientativa, no conté tots els casaments que hi ha hagut a Manacor els darrers quinze anys. Les noces religioses, per exemple, poden dur-se a terme a l’església i després certificar-se al registre, sense necessitat de passar per l’Ajuntament. També, és clar, hi pot haver parelles que decideixin, únicament inscriure’s com a matrimoni directament al registre, o que hagin fet la cerimònia en altres indrets i s’hagin inscrit finalment en el registre manacorí.