Skip to content

Glosar per reviure, virtualment, Sant Antoni

L’associació Glosadors de Mallorca va organitzar el vespre del 16 de gener una glosada virtual improvisada a través de les xarxes socials que ha arribat a acumular quasi 3.000 visualitzacions. A més, els col·lectius feministes del llevant mantingueren el seu esperit santantonier i reivindicatiu mitjançant la Glosa Challenge 2021, un concurs organitzat per Ses Madones de sa Festa.

La pandèmia ha pogut aturar la festa de Sant Antoni als carrers però no al món digital. La passió per la festa va motivar la proliferació d’una multitud de propostes que a través de les xarxes socials mantingueren l’esperit últim de comunicació i interacció social que caracteritzen aquests dies. Un exemple d’això va ser la glosada virtual que van organitzar improvisadament els Glosadors de Mallorca el 16 de gener. De fet, un dia abans els glosadors i el col·lectiu Negreta de Sa Pobla n’havien celebrat una altra, però això no va bastar per satisfer el talent dels participants, ja que com explica Mateu Xurí, membre de Glosadors de Mallorca, “teníem una glosera que vessava”. Sent així, el mateix dissabte glosadors i glosadores van quedar per fer una trobada virtual i gaudir de la revetla en companyia. Com diu Xurí, “vam quedar per passar l’estona, ens ho passàvem molt bé i vam pensar que era un poc egoista no compartir-ho amb l’altra gent”. A partir d’aquí, la glosada es va poder seguir en directe a través de Facebook, aconseguint quasi 3000 reproduccions i la participació de la gent amb els seus comentaris: tota una revetla virtual de Sant Antoni.

Tal com ho vivim any rere any, la gent es troba pels foguerons, menja, parla i canta amb la resta i si hi ha ganes, comencen a sorgir les gloses. D’això va la festa i d’això anava també aquesta trobada “volíem viure l’esperit del 16, quan ens trobam a un fogueró i ens posam a glosar”, comenta Xurí. I a aquest fogueró si trobaren glosadores i glosadors com Sebastià Adrover, Maribel Servera, Tomeu Fus, Alícia Olivares, Miquel Servera, Catalina Vidal, Toni Mosset, Marta Servera… En definitiva, una colla d’amics santantoniers que van estar més de tres hores connectats glosant, fent tertúlia i fins i tot sopant, una vetlada que va seguir, després de la desconnexió de les xarxes socials, fins a les tres de la matinada.


#SantAntonideLLevant

Qui també es va encarregar de dinamitzar la festa de Sant Antoni amb un toc més reivindicatiu van ser Ses Madones de Sa festa que van organitzar la segona edició de la Glosa Challenge 2021 mitjançant el seu perfil d’Instagram. Al concurs hi podia participar tothom, només s’havia de fer una glosa seguida del hashtag #SantAntonideLlevant i #sensedonanohihafesta, etiquetar Ses Madones de sa festa i anomenar dues persones per així engrescarles a fer la seva. Algunes de les participants van ser Assemblea Antipatriarcal, Lluna de Nacre o Figues de Cosines, col·lectius feministes de Manacor i Sant Llorenç que se sumaren a aquest Sant Antoni virtual glosant per tal de fer festa i alhora mantenir viva la lluita feminista en l’àmbit local.

Gloses fetes per Assemblea Antipatriarcal i Figues de Cosines, respectivament.

Back To Top
Search