skip to Main Content

Govern, Consell i Ajuntament invertiran un milió i mig d’euros per convertir l’escorxador en el de referència

L’Ajuntament de Manacor, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, i el Consell de Mallorca han signat aquest dimarts un protocol de col·laboració que permetrà fer realitat el projecte de millora i adequació de l’escorxador de Manacor per convertir-lo en l’escorxador de referència.

Segons la consellera d’Agricultura, Mae De la Concha, les millores previstes permetran “atendre les necessitats, no només de la zona de Manacor, sinó d’una forma molt més àmplia, i pensam que passarà a ser un escorxador de referència”. La consellera ha afegit que “al Govern tenim molt d’interès en l’aposta pel producte local i de proximitat, en la sobirania alimentària, i per això és imprescindible tenir un escorxador aquí, que no s’hagin de dur animals a sacrificar a fora, i Manacor està situat en un lloc molt estratègic i és un indret molt ben comunicat”.

L’escorxador municipal de Manacor va haver de tancar el 2019, després de detectar-hi nombroses deficiències en les instal·lacions que impedien seguir donant servei als ramaders que hi duien a sacrificar els animals. “L’ajuntament ja ha invertit mig milió d’euros per millorar les teulades i tot l’edifici. Però les línies de sacrifici oví, porcí i boví s’hauran de revisar. També les instal·lacions on arribaran els animals i les cambres frigorífiques per conservar i tractar la carn”, ha explicat el batle, Miquel Oliver. “És una intervenció global, que donarà servei a tota l’illa i ens farà fer passes cap a la sobirania alimentària i cap a allò que demana el sector de la pagesia”, concreta el batle de Manacor.

Enllestit el 2023

Pel que fa als terminis, “hem d’acabar d’enllestir el projecte i dins l’any que ve l’escorxador podria estar renovat i actualitzat per començar a parlar d’una data per treure la licitació. És el que necessitam per poder-lo posar en marxa a través d’una empresa privada”, ha concretat el batle. L’escorxador de Manacor, situat a prop de les zones de producció ramadera de l’illa, va funcionar de manera ininterrompuda durant trenta anys fins que el 2019 va tancar per fer-hi millores. Disposa de les línies d’oví, porcí i boví.Es calcula que la millora i l’adequació d’un escorxador com el Manacor permetrà assolir una taxa de sacrifici del 22,8% dels caps de bestiar boví, el 18,7% del porcí d’engreix, el 39,6% de les porcelles i el 47,9% de l’oví.”Ens hem posat d’acord perquè l’escorxador de Manacor torni a obrir com a escorxador de referència i això és important pel sector primari, pel municipi de Manacor, per tota la comarca” ha apuntat la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera.

El protocol signat estableix que Govern i la institució insular aportaran un màxim d’1.500.000 euros. Un 60% anirà a càrrec de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del FOGAIBA, i un 40%, a càrrec del Consell de Mallorca. L’Ajuntament és el titular del terreny i les instal·lacions, ja ha invertit mig milió d’euros a les instal·lacions i a partir d’ara aportarà el projecte tècnic de les obres i la resta de finançament necessari per poder-les dur a terme de cara a la reobertura de l’escorxador. L’objectiu del conveni és dur a terme les inversions necessàries a les infraestructures de l’escorxador per adaptar-les en termes d’eficiència i compliment de normatives ambientals i de benestar animal, i que es converteixi en el de referència.

Back To Top
Search