Skip to content

La Fundació Trobada fa 30 anys enmig de l’amenaça del possible tancament de l’alberg per a persones sense llar

“Vivim moments d’angoixa i incertesa, travessam un moment delicat perquè està en joc el futur de l’alberg i del projecte. Si el Consell no ens adjudica el servei d’atenció a les persones sense llar de la Part Forana, haurem de tancar”, lamenta la directora de la Fundació Trobada, Noelia Hernández.

Des de l’any 2013, quan s’inaugurà aquest servei fora de Palma, ha estat la Fundació Trobada i el seu alberg del passeig Ferrocarril els que l’han oferit. Però “el març del 2021 va acabar el contracte que teníem amb el Consell, el novembre passat es va convocar un nou concurs al qual s’hi varen presentar grans empreses de fora de l’illa. El concurs es va declarar desert i ara esperam que es convoqui de nou. Seguim amb l’alberg en marxa perquè l’actual contracte està prorrogat i podem presentar factures a l’Institut Mallorquí d’Afers Socials per així poder mantenir el servei i l’alberg en funcionament”, explica Hernández.

Fins al passat mes de novembre la Fundació Trobada era l’única entitat que es presentava als processos de selecció del Consell per oferir el servei d’atenció a les persones sense llar. “Els beneficis no són gaires, però ara veim que també s’hi interessen grans empreses i és la primera vegada que passam aquesta incertesa”. El Consell de Mallorca encara no ha convocat el concurs que ha de servir per adjudicar el servei d’atenció a persones sense sostre.

Possible trasllat

Si l’alberg de la Fundació Trobada arriba a tancar, “aquest servei es podria traslladar a un altre municipi perquè s’ofereix a tota la part forana i no es determina que hagi de ser a Manacor”, alerta la directora de la Fundació Trobada. “Això podria generar situacions complicades a alguns dels nostres usuaris perquè els que han fet una mínima xarxa aquí no se’n voldran anar i quedaran a Manacor tot i que l’alberg i els seus professionals ja no hi siguem”, lamenta Noelia Hernández.

“Fa tres dècades que feim feina per a millorar la qualitat de vida de centenars de persones, homes i dones, que temporalment es troben sense família que les aculli, sense sostre i sense feina per a poder cobrir aquestes mancances”, reivindica José L. García, president de la Fundació García Prohens.

Durant els seus deu primers anys l’alberg va oferir un servei elemental d’acolliment nocturn, dutxa, sopar i llit, que els usuaris havien d’abandonar a les 8 del matí», recorda García. “Ho vàrem poder mantenir gràcies a la generositat de persones i col·lectius que donaven els aliments i la d’objectors de consciència i voluntaris que ajudaven amb el que podien i també amb ajudes puntuals de l’Ajuntament”, afegeix el president de l’entitat.

La professionalització del servei i la remodelació de l’alberg per ampliar la seva capacitat de les 15 les 25 places va suposar “un salt qualitatiu que féu possible guanyar el primer concurs públic per a gestionar l’acollida a les persones sense sostre a Manacor i la part forana”, conclou.

Back To Top
Search