Skip to content

El Goya obre les portes per celebrar la première de “La nit de Sant Llorenç”

 

El cinema Goya va obrir altre cop les portes, per a una première privada, dissabte 30 d’abril. Director, actors, tècnics i totes les persones involucrades en el disseny d’imatge i so de la pel·lícula entraren a un dels espais més recordats de Manacor. La primera projecció de “La nit de Sant Llorenç” fou possible gràcies a la col·laboració de la propietària i dels mateixos participants, que donaren solució als problemes que presentava tornar a obrir l’espai solament per unes hores.  L’emoció de tornar a seure a les butaques del Goya hi era ben present.

“La nit de Sant Llorenç” és un projecte que nasqué ja fa molt temps. David Riera conta com el seu pare, Antoni Riera Nadal, rebé la visita de Juan Barrada, encarregat del cinema a Sant Llorenç (i tot un personatge, com encara recorden molts del que el conegueren). Duia la curolla de fer una pel·lícula, i Antoni li va demanar sobre què, de quin tipus.  Ell contestà sense dubtar: “ha de ser un thriller, un thriller de veritat”. Riera Nadal acabava de gestar “L’endemà de mai”, i pot ser estava llavors tan hipnotitzat pel cinema com el propi Juan Barrada.

Dit i fet, Antoni Riera Nadal va començar la història terrorífica de “La nit de Sant Llorenç”, que ara ha vist com el guió original era traduït al català per Gabriel Barceló i adaptat per Antònia Galmés Truyols. Una vegada finalitzat el guió, Barrada va voler pagar a Antoni Riera, i aquest li demanà a canvi una pel·lícula. Així va ser com Riera va poder gaudir d’una còpia personal de “Ciudadano Kane”.

Joan Barceló, que ha treballat mostrant la seva traça de director en diversos projectes, ha estat l’encarregat de la direcció i de la majoria d’aspectes tècnics de la pel·lícula, sobretot pel que fa a l’edició d’imatge i so. I un planter d’actors i actrius criats aquí han donat vida als diversos personatges sota la direcció d’Antoni Truyols Bonet.

Res manca: una música original, un pòster i publicitat pròpies (a cura de Maria del Mar Vanrell), fins i tot la col·laboració de la policia local i Ajuntament de Sant Llorenç. Uns escenaris coneguts: la Misericòrdia, Palma, el poble de Sant Llorenç, algunes escenes a Manacor… Ja durant l’estiu molta gent present a la berbena de Sant Llorenç es demanava que hi feien, allà, aquella càmera professional i tota aquella colla de gent que semblava està a les ordres d’un director… Una mica de llegenda es va començar a formar al voltant de «La nit de Sant Llorenç».

Arribat el moment de la veritat, el passat divendres dia 6 de maig a les 20.30 va ser la première absoluta a la Sala Rívoli de Palma.  Per a tots els interessats en el cinema alternatiu, el cinema d’autor, el cinema semi-professional, els productes culturals de casa nostra, aquesta fou una cita ineludible.

 

La nit de Sant Llorenç. Direcció, realització i edició: Joan Barceló Rigo. Director d’interpretació: Antoni Truyols Bonet.  Guió: Antoni Riera Nadal.  Traducció al català: Gabriel Barceló Bover. Adaptació guió: Antònia Galmés Truyols.  Música: Bàrbara Duran Bordoy.

Intèrprets: Antoni Truyols Bonet, Lluc Rosselló Pascual, Xisca Rotger Femenia, Joan Carles Bestard Bosch, Aina Genovart Martínez, Catalina Riera Roig, Margalida Alajarín Barceló, Joan Sansó Llull, Cecília Genovart Llodrà, Júlia Febrer Bausà, Aina Parera Galmés, Toni León Magaña, Clara Caldentey Duran, Cristina Lamborena Ramos i Jaume Cortés Zazo.

 

 

 

Back To Top
Search