skip to Main Content

Guillem Gelabert, premi Butaca a la millor il·luminació per “Dansa d’agost”

Ja havies estat nominat altres vegades als Butaca? Per quines obres?
Sí, ja m’havien nominat dues vegades més: una per La presa i una per Translations. Ara estava nominat per Dansa d’agost. Es dóna la coincidència que totes tres obres han estat dirigides per Ferran Utzet.

Què creus que pot suposar per a la teva carrera professional aquest premi?
No crec que aquests premis impliquin grans canvis laborals a la meva vida. És cert que ara fa poc que he deixat La Perla i ara faig feina de manera autònoma, de manera que aquests premis em donen una visibilitat que abans no hauria tengut.

Els premis es concedeixen a partir de les votacions del públic o d’uns acadèmics del món del teatre?
Aquests premis són per votació popular. Hi ha un jurat que fa les nominacions i a partir d’aquí la gent vota a través de pàgina web per triar el guanyador.

Els llums són un dels efectes que contribueixen a la màgia del teatre. Parla’ns de la seva importància.
Per a mi les llums ajuden o han d’ajudar a transportar l’espectador i l’han d’ajudar a seguir la història que s’explica i a concentrar la mirada i totes les energies on tu com a il·luminador i el director creuen que és el bàsic i essencial, allò que tothom ha de veure. A partir d’aquí, com tots els altres efectes han d’ajudar a emocionar i a arribar a l’ànima de l’obra.

Fins a quin punt una obra mal il·luminada és un fracàs?
No podem ser tan taxatius. Quan una obra és un fracàs és una mescla de moltes coses, entre les quals hi pot haver també una mala il·luminació. Si una obra és un desastre no sols és culpa del disseny de llums, sinó que hi ha coses bastant més importants involucrades. D’altra banda, que una obra sigui un èxit tampoc no depèn exclusivament de la il·luminació, que no deixa de ser, tanmateix, un petit granet d’arena que hi contribueix.

Explica’ns quin poder de decisió té el tècnic de llums o el dissenyador de llums en un muntatge. El director, o el director d’escena, demanen un efecte concret i tu l’has de cercar, o funciona d’una altra manera?
Intentam fer dues coses: d’una banda, plantejar opcions. Començar la feina donant una opinió com a punt de partida, de com creus que aquella obra s’hauria d’il·luminar. Després és cert que estam absolutament a la mercè del director, que té unes necessitats que nosaltres hem de resoldre tècnicament per una banda, i ajudar que les seves idees puguin anar un passet més enllà, però sempre sota la supervisió de qui ho controla tot, que és el director.

Quines perspectives de futur professional tens?
Fa poc, com he dit, que he deixat de fer feina d’una manera estable per La Perla 29. A partir d’aquí, m’agradaria centrar-me més en la part artística, és a dir, en el disseny de llums, més que no de la part tècnica, que era la meva feina bàsica del dia a dia. D’altra banda, tenc moltes ganes d’obrir objectius, i m’agradaria tastar moltes olletes, el món de l’arquitectura, la il·luminació arquitectònica, cinema, o altres tipus de llenguatge escènic, concerts de música, il·luminar exposicions d’art, tot el que tengui relació amb obrir camps, i poder fer coses diferents de les que he fet fins ara.

Back To Top
Search