skip to Main Content

“He fet 52 anys de feina a S’Agrícola, vaig començar amb 14 anys i encara no hi havia l’edifici de pisos de sa Bassa”

Jaume Mas, el mític responsable del cafè de S’Agrícola, penja el davantal. Ho fa amb el relleu assegurat. Amb ell repassam els més de cinquanta anys que ha estat darrere la barra del bar més popular de sa Bassa.

Com vares començar a fer feina a S’Agrícola?
No em ve de família. A ca nostra sempre hem fet feina a fora vila. Però en aquell temps faltava un mosso i m’ho varen dir. Fa cinquanta-dos anys i en tenia 14 quan vaig entrar. Ja n’hi ha!

Deuen haver canviat moltes coses…
Llavors era molt diferent. Ha canviat la gent, abans la clientela més abundant era la gent major i els senyors, que eren els socis. No hi venia cap dona i tampoc hi havia sòcies de S’Agrícola. Era el Manacor dels anys 60 i 70. Pensa que quan vaig entrar a fer feina encara no hi havia la finca tan alta de sa Bassa, hi havia cotxes per amunt i per avall. Però a poc a poc es varen produir canvis. Les dones es varen incorporar i ara tenim més clientes que clients. També es va empedrar sa Bassa, nosaltres sempre en vàrem ser partidaris.

S’Agrícola també es va trasnformar en associació cultural…
Sí, i per a nosaltres el gran canvi va ser la reforma del local. La casa era vella i fins al 1989 S’Agrícola era així com havia estat sempre. Hi havia una sala davant, una sala darrere i un tasser ben petit. Tot era més fosc. En tres mesos vàrem fer l’obra i va quedar tal com està ara, trob que és més agradable.

Durant molts anys s’ha vist S’Agrícola com un club tancat…
S’Agrícola està oberta a tothom. Però és cert que abans la gent es pensava que el bar era només pels socis. De fet, és per això que no entrava ningú que no coneguéssim.

És per això que es coneixia com el cafè dels senyors?
Ara tothom és senyor de ca seva. Aquell senyoriu, els quatre senyors del poble que tenien anomenada han anat desapareixent. Ara el que queda és gent amb doblers. I d’aquests encara en venen.

Encara ara no tothom pot ser soci de S’Agrícola.
No és tothom que pugui tenir carnet. Però els socis i les sòcies no ho són pel descompte. És un atractiu. Però tothom és soci per l’orgull de ser-ho. Només n’hi ha 309 i no se’n poden fer més. Sempre tenim un tracte especial amb els socis i les sòcies. S’hi troben bé a S’Agrícola. I també ve molta més gent. S’Agrícola està enmig del poble i és avinent per a tothom.

Dia 31 penges el davantal. Com serà el relleu? 
Cap dels que ara feim feina a S’Agrícola continuarà a partir del gener. Som els treballadors de sempre, la companya que fa més poc temps que hi és, fa feina amb nosaltres des de fa prop de 20 anys. Estic molt content de tots els que fan feina aquí. Però a partir d’ara tot l’equip serà nou.

Ha vengut molta gent interessada en dur el bar?
Sé que hi ha hagut interès, han vengut a demanar, però tot ja està aclarit. Jo hi seré fins dia 31 i dia primer ja hi entra en Xisco Murillo, que du el bar de Ca na Prima. És bon xicot i S’Agrícola quedarà en bones mans. Els clients no s’han de preocupar per res. Aviat hi haurà la mateixa confiança.

Back To Top
Search