Indigneu-vos. Pep Barrull Més d'una vegada havia promès explicar les semblances entre els dos sistemes. Idò, anem per feina. El 1874, un cop d'estat protagonitzat, com no per l'exèrcit, acabava…

“He volgut aplicar una doble mirada a l’època, amb testimonis mallorquins i també estrangers”
Bàrbara Duran (Manacor, 1963) és doctora en Art i Musicologia per la UAB, professora i escriptora. Parlam amb ella sobre el seu nou llibre, “Vaig veure John Lennon. Històries del Maharishi Mahesh Iogui, música i músics a la Mallorca dels anys 70”.
La setmana passada vares presentar el teu nou llibre. De què tracta?
Tracta les estades que John Lennon i Yoko Ono van fer a Mallorca durant els anys 70, quan venien a fer uns cursos de Meditació Transcendental que el Maharishi Mahesh Iogui impartí entre Cala Millor i Cales de Mallorca.
Qui era aquest Maharishi i quina importància té?
Ell era un gurú hindú que havia sintetitzat les tècniques de meditació transcendental per, d’alguna manera, vendre-ho a la societat occidental. Els Beatles ja havien estat en contacte amb ell durant la famosa trobada a Rishikesh i sembla que en aquesta trobada van rompre la relació amb ell per desavinences. El detall més important és que no es coneixia que John Lennon havia reprès la meditació transcendental i el contacte amb el Maharishi.
Quant de temps va estar John Lennon a Mallorca?
Segons en Cosme Pila, anava i venia i jo crec que com a mínim va estar tres vegades. Va passar bastant desapercebut però el cert és que aquests cursos varen atreure gent famosa i amb un cert poder adquisitiu.
Com ha estat el procés de creació?
Vaig partir d’una comunicació a les Jornades d’Estudis Locals de Manacor l’any 2017 i posteriorment l’he desenvolupat molt. Al principi tenia un o dos informants i vaig decidir ampliar-ho. També m’ha ajudat molt consultar la premsa local de l’època. També he volgut aplicar una doble mirada a l’època, amb testimonis mallorquins i també estrangers i he pogut veure, no només què pensaven els d’aquí de la gent que venia a aquests retirs espirituals sinó també la visió que tenien els visitants de la societat mallorquina.
És com un retrat d’una època i un lloc concret.
Sí. Intent reflectir la mirada de molta gent que en aquell no podia entendre la magnitud i influència d’aquesta estada. I d’altra banda, també serveix per esclarir el que va passar amb el segrest de la filla de Yoko Ono i Anthony Cox. La gent es pensa que vengueren per endur-se’n la nina però hi havia darrere la pràctica de la meditació transcendental perquè sembla que a Lennon li funcionava.
Estàs contenta amb l’acollida del llibre?
Sí. De fet, molta gent de fora que està interessada en els Beatles m’ha contactat i això no m’havia passat mai!
Penses fer-ne una traducció?
El meu amic Francesc Vicens m’ha aconsellat una traducció al castellà i jo pensava que fins i tot en anglès podria tenir bona acollida però no és una qüestió que em plantegi ara.