Skip to content

“He volgut aplicar una doble mirada a l’època, amb testimonis mallorquins i també estrangers”

Bàrbara Duran (Manacor, 1963) és doctora en Art i Musicologia per la UAB, professora i escriptora. Parlam amb ella sobre el seu nou llibre, “Vaig veure John Lennon. Històries del Maharishi Mahesh Iogui, música i músics a la Mallorca dels anys 70”.

La setmana passada vares presentar el teu nou llibre. De què tracta?
Tracta les estades que John Lennon i Yoko Ono van fer a Mallorca durant els anys 70, quan venien a fer uns cursos de Meditació Transcendental que el Maharishi Mahesh Iogui impartí entre Cala Millor i Cales de Mallorca.

Qui era aquest Maharishi i quina importància té?
Ell era un gurú hindú que havia sintetitzat les tècniques de meditació transcendental per, d’alguna manera, vendre-ho a la societat occidental. Els Beatles ja havien estat en contacte amb ell durant la famosa trobada a Rishikesh i sembla que en aquesta trobada van rompre la relació amb ell per desavinences. El detall més important és que no es coneixia que John Lennon havia reprès la meditació transcendental i el contacte amb el Maharishi.

Quant de temps va estar John Lennon a Mallorca?
Segons en Cosme Pila, anava i venia i jo crec que com a mínim va estar tres vegades. Va passar bastant desapercebut però el cert és que aquests cursos varen atreure gent famosa i amb un cert poder adquisitiu.

Com ha estat el procés de creació?
Vaig partir d’una comunicació a les Jornades d’Estudis Locals de Manacor l’any 2017 i posteriorment l’he desenvolupat molt. Al principi tenia un o dos informants i vaig decidir ampliar-ho. També m’ha ajudat molt consultar la premsa local de l’època. També he volgut aplicar una doble mirada a l’època, amb testimonis mallorquins i també estrangers i he pogut veure, no només què pensaven els d’aquí de la gent que venia a aquests retirs espirituals sinó també la visió que tenien els visitants de la societat mallorquina.

És com un retrat d’una època i un lloc concret.
Sí. Intent reflectir la mirada de molta gent que en aquell no podia entendre la magnitud i influència d’aquesta estada. I d’altra banda, també serveix per esclarir el que va passar amb el segrest de la filla de Yoko Ono i Anthony Cox. La gent es pensa que vengueren per endur-se’n la nina però hi havia darrere la pràctica de la meditació transcendental perquè sembla que a Lennon li funcionava.

Estàs contenta amb l’acollida del llibre?
Sí. De fet, molta gent de fora que està interessada en els Beatles m’ha contactat i això no m’havia passat mai!

Penses fer-ne una traducció?
El meu amic Francesc Vicens m’ha aconsellat una traducció al castellà i jo pensava que fins i tot en anglès podria tenir bona acollida però no és una qüestió que em plantegi ara.

Back To Top
Search