Skip to content

Homenets de polzada que ballau de vermell…

Rere la fosca de les vostres siluetes esclata la llum amb què heu encès una dansa incerta. Nanets, us diuen. De Fartàritx, sou. Els accidents geogràfics ara, i abans i sempre encara més, han ajudat a configurar la fesomia de les nostres traces urbanes. A Palma, la geografia, i la construcció de la murada, apartaren de la resta de la ciutat la barriada de Santa Catalina, que fins i tot tenia una manera de parlar diferent. A Manacor, la barriada extramurs va ser sempre per excel·lència la de Fartàritx. Amb el llit del torrent fent de partió, el centre de Manacor deixava a la part alta la barriada dels molins.

Fa ja prop de 150 anys que s’hi construí, en aquesta barriada singular i d’idiosincràsia particular, la capelleta del Sant Crist de la Fe. I va ser entorn d’aquest petit oratori que nasquéreu, els nanets fartaritxols.

Els vostres bots i cucaveles, el vostre pas graciós, els vostres picarols alegrement sonors, els vostres caps gegantins… Qui sap què generà en els vostres espectadors fartaritxols en particular, manacorins en general, un sentiment de burla o de menyspreu. Haguéreu de cercar balladors, i balladores (en això sí que vàreu ser innovadors i valents) dins l’escola pública, perquè la gent bufa manacorina no acabava de veure gaire clar que els seus infants haguessin de dansar amb un grup de tan poca tradició… Ai las, però, un segle més tard trobàreu qui tragués la pols de les vostres vestidures, i tornàs donar als picarols el dring de festa que havien perdut.

Que soni la trompa, que soni la trompeta, i el bombardí, i que la festa fartaritxola tengui un ball ple de llum, ara que les ombres han quedat arraconades pels carrers empedrats farcits de cossiols i pau ultratorrencial.

Ai, homenets de polzada, us han dit tants d’anys Nanets perquè teníeu el cap gros… però sou tota una altra cosa: gegants de cos petit que configurau la fesomia d’una barriada capaç d’alçar contra la supèrbia manacorina torres de dignitat i de festa.

Back To Top
Search