Skip to content

No recullen els fems d’una desena de supermercats

L’àrea de Medi Ambient va donar l’ordre que no es replegassin les bosses d’escombraries d’algunes superfícies de venda d’aliments per no complir amb la Llei balear de Residus ni les ordenances municipals.

Des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Manacor es va donar l’ordre als serveis de recollida de residus que no s’enduguessin les bosses de fems d’una desena de grans supermercats del municipi. Una directriu emesa dimecres 27 d’abril a vespre, però que els empresaris haurien pogut prevenir.

De fet, el delegat de Medi Ambient, Sebastià Llodrà, explica que “des de fa un temps ens hem posat les piles amb el tema del reciclatge i comprovam com ho fa tothom”. Va ser d’aquesta manera que varen detectar que algunes de les grans superfícies que venen aliments no reciclaven correctament, una mala pràctica que continuava, fins i tot, després que els tècnics els indicassin com ho havien de fer. Abans d’aplicar aquest càstig, els varen reunir que “si no ho tenien bé, no ho recolliríem”. I és que, sentencia Llodrà, “estan obligats a reciclar correctament i tenen les eines”, “no és res més que el que exigim a qualsevol ciutadà”.

Les advertències i les formacions ja estaven fetes. Per això, dimecres de la setmana passada, el delegat de Medi Ambient i els tècnics de l’àrea es varen avançar una hora al camió per revisar que el circuit de reciclatge d’aquestes grans botigues estiguessin correctament. I en funció del què trobaven, donaven ordre de no recollir-la. L’endemà dematí, explica Llodrà, varen enviar un informe als propietaris.

Una mesura de pes, ja que alguns d’aquests supermercats “produeixen la mateixa quantitat de fems que un poble de 6.000 habitants”.

Varen prendre la decisió motivats per dues raons. Una, relacionada amb el tractament dels residus. L’altra, detalla el delegat, és que si els supermercats no reciclen així com toca i el servei de recollida municipal s’ho enduu “s’incompleix la Llei de Residus de Balears i les ordenances municipals”.

Més infraccions

Durant les revisions fetes des de la regidoria de Medi Ambient es va detectar que hi havia algunes empreses que no separaven la fracció orgànica “i, algunes vegades, tot anava al rebuig”, diu el delegat. De fet, observa que en un cas concret hi havia sis contenidors de rebuig.

Una altra infracció amb les quals es varen trobar és que algunes empreses utilitzaven els contenidors de la via pública. Un fet que requereix “obrir expedient perquè estan obligats a tenir contenidors propis”.

Els supermercats reaccionen

Davant la no recollida dels fems, els supermercats han reaccionat i s’han compromès a posar remei. “Separaran correctament, senyalitzaran les fraccions dins les seves cambres a fi que els equips de recollida de residus sàpiguen el que han de replegar”, assegura Sebastià Llodrà. Un compromís, diu, que quan es dugui a terme, ajudarà a “pegar el bot de qualitat pel que fa a percentatge de reciclatge”.

Back To Top
Search