skip to Main Content

Identificades les restes del jove manacorí Miquel Palmer “Simonet” i de Pere Llull, batle d’Algaida a Son Coletes

Les anàlisis d’ADN de les restes humanes exhumades al cementeri de Son Coletes han revelat la identitat de dues víctimes més entre les restes recuperades durant les tasques d’excavació i exhumació dutes a terme per l’empresa ATICS els mesos de juliol i agost de 2020, dins el segon Pla de Fosses del Govern de les Illes Balears.

Es tracta de Miquel Palmer DuránSimonet, el jove manacorí, dibuixant satíric del setmanari Nosotros, que publicava sota el pseudònim de Verax. Fou assassinat als 18 anys, després de ser detingut al peu d’un turó la nit del desembarcament de les tropes de Bayo al llevant de Mallorca. Les seves restes s’han localitzat en un dels dos agrupaments d’ossos fragmentats, que es varen exhumar l’estiu de 2020 a Son Coletes, i que varen ser els primers indicadors de la presència de restes de víctimes al cementeri. En el cas de la identificació de Miquel Palmer, també han resultat cabdals els resultats de l’ADN mitocondrial, que es transmet per línia materna, així com l’estudi antropològic de les restes que confirmen la pertinença a un individu jove. El director de la publicació Nosotros, Miquel Duran Rosselló, ‘Meu’, fou detingut i assassinat el 4 de setembre de 1936 i un altre dibuixant de la publicació, Bartomeu Blanquer, ‘Tolito’,  també varen ser executats devers el 20 d’agost de 1936.

D’altra banda, també s’han trobat les restes de Pere Llull Fullana, batle republicà d’Algaida, desaparegut des del 17 d’agost de 1936 a Manacor. Les seves restes s’han localitzat a la fossa número 2 del cementeri de Son Coletes. La comparativa d’ADN entre familiars i les restes localitzades ha donat una alta coincidència de relació per línia materna. A aquest resultat, s’hi afegeix l’estudi antropològic, que és el que ha determinat que la persona identificada és Pere Llull Fullana, atès que les restes corresponen a un individu masculí d’entre 25 i 30 anys. Pere Llull tenia 28 anys quan va morir, mentre que el seu germà Antoni, també assassinat, en tenia 40.

Les anàlisis d’ADN han permès seqüenciar les restes d’entre 6 i 9 víctimes, totes masculines, en els agrupaments d’ossos fragmentats localitzats, amb la qual cosa el balanç global de víctimes s’apropa a un màxim de 25 individus localitzats, entre els quals hi ha sis milicians de les tropes de Bayo. D’aquests, s’han identificat cinc víctimes: Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, Antoni Alomar Mas, Pere Llull Fullana i Miquel Palmer Durán.

Els resultats d’aquestes dues darreres identificacions obren, a més, noves vies de recerca, tenint en compte que tant Pere Llull Fullana com Miquel Palmer Durán no figuraven entre les possibles víctimes enterrades a Son Coletes: es pensava que havien mort al cementeri de Son Mas.

A més, la identificació d’un dels fragments parcials localitzats reforça la hipòtesi que, amb motiu de les diferents reformes del cementeri de Son Coletes, alguns dels cossos varen ser retirats però que encara queden restes disperses entre les síquies. Es tracta d’una informació que s’ha de tenir en compte amb vista a futures actuacions d’excavació i exhumació.

 

Back To Top
Search