Skip to content

Inauguració de l’orgue restaurat del Convent de Sant Vicenç Ferrer

Dia 2 de desembre a les 18 h concert de Bartomeu Mut, organista de la Seu de Mallorca i dia 3 de desembre a les 11.30 h conferència i visita
guiada a càrrec dels restauradors Wilfried Praet i M. del Mar Riera. L’endemà, a les 18.30, concert participatiu amb els cors Ars Antiqua, Adults de l’EMM, Sant Vicenç de Paül i Parròquia dels Dolors sota la direcció d’Eulàlia Salbanyà, M. Eugènia Lavochnik i Aina M. Perelló i amb organistes convidats com Ruth Albrecht, Antoni Balaguer o Aina M. Perelló entre d’altres.

Fou en el 2016 quan aquesta aventura començà, amb el rector Andreu Genovart al capdavant. L’orgue del convent de Sant Vicenç Ferrer és un orgue històric, estrenat a principis del segle XVII, i que ha passat per diverses etapes de restauració. Cal destacar les dutes a termes per l’orguener Munar a finals del XIX; i per Grenzing a finals del segle XX. Totes elles no permeteren arribar a una completa restauració d’aquest fantàstic instrument.
Potser sembla que els orgues estan descontextualitzats de la societat contemporània, car han perdut el seu paper de protagonistes de les diades principals i festives que vestien els cicles de l’any litúrgic. Però són mantenidors silenciosos (encara que sembli un oxímoron) del patrimoni dels illencs des d’antuvi. Són uns instruments preciosos, carregats d’història i moments compartits per generacions. Són, també, posseïdors d’un patrimoni musical inigualable: els més grans compositors han escrit obres per a ells, i no fa falta esmentar aquí solament el mestre Bach, sinó a compositors actuals, especialment de l’escola del Nord, que encara componen per aquests instruments que desborden tota contenció sonora.
El Consell de Mallorca va aprovar una subvenció íntegra per a la restauració de l’orgue del convent de Manacor en el 2017. La pandèmia ha retardat aquest projecte, que finalment ha arribat a la seva finalització. El mestre orguener belga Wilfried Praet ha estat l’encarregat de dur a terme aquesta restauració, i també la manacorina M. del Mar Riera ha intervingut en la part del moble i façana, adobant fustes i daurats que ara llueixen de manera impecable.
Tot plegat ha estat possible perquè s’ha treballat en un equip generat a partir d’aquesta intervenció. Cal dir que han estat fonamentals els esforços del departament de Patrimoni del Consell de Mallorca, sota la direcció de Kika Coll, així com la tasca de coordinació amb el bisbat, que du a terme ara Mn. Francesc Vicens. L’Ajuntament de Manacor ha aportat també la seva ajuda, iniciada en la legislatura anterior, i que ha continuat fins avui dia.
L’orgue del convent incorpora, en aquesta restauració, un pedaler (que no tenia abans) així com nous registres que enriqueixen la seva sonoritat. Praet ha incorporat també un registre de rossinyol que recorda (com esmentava mossèn Alcover) les intervencions d’uns ocellets que enriquien les matines d’anys enrere. Solament és qüestió de dies poder escoltar totes aquestes novetats sonores.
La comissió per a la restauració i conservació de l’orgue del convent vol fer públic el seu convit a tot el poble de Manacor a assistir als actes d’inauguració. S’ha recuperat un bé comú, que fou i és encara avui dia patrimoni del poble.

Back To Top
Search