Skip to content

L’aigua de Manacor serà potable el 2024

L’Ajuntament ha tret a licitació la potabilitzadora municipal per 3,8 milions de € amb un termini de vuit mesos perquè l’executin i la sectorització del sector central per 1,2 milions de €

L’Ajuntament de Manacor ha tret aquest dilluns 21 de novembre a licitació la construcció de la planta potabilitzadora per 3.808.730,90 € i un termini d’execució de vuit mesos, aproximadament. La presidenta de la SAM, Cristina Capó, calcula que al 2024 ja estigui en funcionament i l’aigua del municipi, que actualment té un excés de nitrats, sigui potable.

És, ha dit el batle, Miquel Oliver, una passa més “per avançar i fer realitat el desig que a totes les llars de Manacor hi hagi aigua potable”; ”són passes petites, però importants”. Al seu torn, Capó ha assegurat que “serà una de les coses més importants que haurem fet en aquest mandat”.

La potabilitzadora

La planta potabilitzadora s’ubicarà a les instal·lacions que té la SAM al polígon agroalimentari i estarà formada per quatre dipòsits repartits en dos pisos. A un dels de baix, hi haurà les bombes de rentat i de baixa pressió i el quadre elèctric i de comandament. Als altres tres, s’hi torbaran les tres línies que filtraran l’aigua mitjançant el procés d’osmosis i la conduiran fins al dipòsit.

Aquestes es posaran en marxa en funció de la demanda i comptarà amb un cabal mínim de 150 m³/h i un màxim de 350 m³/h. Cada línia podrà produir de 138,9 m³/h i la potabilitzadora, 10.000 m³/dia. Tot, amb un rendiment elèctric de 0,5 kWh/m³ d’aigua i un rebuig màxim del 20%. Això, tenint en compte que a Manacor es consumeix cada dia una mitjana de 6.000 m³ d’aigua.

Sectorització

Per garantir que la potabilitzadora funcionarà amb èxit, s’han duit a terme diverses accions prèvies. Per una banda, es va posar en marxa la planta pilot el 2021. Aquesta ha permès formar els professionals de la SAM per tal que puguin gestionar la nova planta de manera immediata, així com aprendre dels errors i cercar millores. També ha permès prendre consciència a la ciutadania, que podia omplir garrafes a les aixetes del polígon agroalimentari. “Ha tengut èxit i ha donat la possibilitat de fer creure que tendrem aigua potable”, ha afirmat Oliver.

I, per l’altra banda, s’ha duit a terme la sectorització. El vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal, ha assegurat que no es poden permetre perdre l’aigua amb fugues i és per això que “la sectorització permetrà tenir un control de la xarxa i ser més eficients”. També ha anunciat que s’ha tret a licitació les obres de sectorització del sector central per més d’1,2 milions de €.

Preus i beneficis

Una vegada la potabilitzadora estigui en marxa, s’hauran de modificar els preus actuals. En aquests moments, el consum mitjà d’un habitatge de Manacor està en 11 m³ cada dos mesos, el que els surt a 25 €. Ara bé, Oliver ha posat damunt la taula que “amb una millor qualitat, és de justícia fer una revisió dels preus”. A més, ha dit que “ens haurem de plantejar que els grans consumidors hauran de pagar més que no les llars”.

Així mateix, Capó ha assegurat que la potabilitzadora tendrà beneficis per la salut, ja que es podrà beure i cuinar amb l’aigua de l’aixeta; per l’economia, perquè els electrodomèstics tendran una vida més llarga i no seran necessaris els descalcificadors; i pel medi ambient, ja que es reduirà la quantitat d’envasos usats com poden ser les garrafes o les botelles.

Back To Top
Search