skip to Main Content

Incertesa pel futur dels bars i restaurants de Manacor

Les mesures econòmiques de l’Ajuntament destinades a pal·liar els efectes negatius de la pandèmia han aixecat certa polèmica en el sector del bar i la restauració de Manacor, la més destacada ha estat la derogació de la taxa d’ocupació de la via pública que no s’ha implementat tal com es va anunciar. Parlam sobre els pros i contres d’aquestes mesures amb diversos propietaris de bars, amb el regidor d’Activitats, Carles Grimalt i amb els partits de l’oposició. Malauradament, no hem pogut disposar de les declaracions del president de l’Associació de Bars de Manacor, Biel Padilla que ha preferit no donar la seva opinió en aquests moments.

El pagament de la taxa d’ocupació de la via pública ha agafat a alguns per sorpresa. L’anunci de la seva derogació el passat maig havia estat rebut com una bona notícia entre els propietaris que ara es veuen obligats a avançar els doblers de la taxa i l’ampliació, fer una sol·licitud i posteriorment rebre una subvenció.

En el cas de Sa Fonda, els propietaris ja han pagat la taxa i el complement de l’ampliació. Segons explica Antoni Cerdà, un dels propietaris, “nosaltres just sobrevivim i ens plantejam de treure la terrassa durant l’hivern”. La possibilitat de pagar la taxa només els mesos d’ús els podria permetre estalviar, sobretot, considerant que hi ha hagut una gran pèrdua d’ingressos per mor de la reducció del nombre de clients, “fins a un 50%” segons afirma Cerdà, i d’horaris per servir copes.

Pel que fa al bar s’Agrícola, estan satisfets amb la gestió de l’Ajuntament “la veritat és que vaig fer la sol·licitud i em van atendre correctament”, segons explica Jaume Mas, el seu propietari. L’any passat va pagar la taxa i ja han sol·licitat la subvenció que rebrà “a finals d’any o principis de l’any que ve”, segons l’han informat des de l’administració local. En el seu cas han hagut de reduir fins a un 25% l’aforament a l’exterior i a dins fins a un 50%. Ha estat un estiu magre sobretot per la falta de turistes i també de clients habituals. Segons afirma, “tot i que nosaltres estam a un lloc privilegiat, la gent està intranquil·la i no pot fumar però hem pogut mantenir més o manco els nostres clients”. “Dins el que hi ha, nosaltres estam conformats”, conclou Mas.

No haurem de tancar, però la situació és molt complicada”

Antonio Iglesias és el propietari del bar Es Claustre, un bar que tanca al migdia i dóna servei als funcionaris que treballen a prop. Ens conta que no ha ampliat el nombre de taules a l’exterior tot i que ha hagut d’ampliar la terrassa per assegurar el distanciament entre els clients. A dins, ha reduït el seu aforament fins a un 50% i veu amb certa preocupació el futur d’alguns bars de Manacor si, en els pròxims mesos, no se’ls dona suport. Fa pocs dies, l’administració ha començat a reclamar la taxa i segons explica, “tothom està pagant perquè tenen por que els treguin les terrasses”. Sobre el canvi en la derogació de la taxa afirma, “de la mateixa manera que van sortir als diaris dient que no hauríem de pagar les taxes, ens agradaria que ens donessin explicacions públiques del perquè les hem de pagar”. Antonio assegura que “no haurem de tancar però la situació és molt complicada”. De fet, troba a faltar una resposta conjunta dels bars i sobretot de l’Associació de Bars de Manacor.

“Aparentment havia de ser una cosa i ha estat una altra”

Carles Gaià és el propietari del Bar Vermut, un petit local en el centre de Manacor que ha hagut de reduir el poc aforament de què disposava tant a dins com a fora. En certa manera, hi ha hagut un gir en el compromís de derogar la taxa, “aparentment havia de ser una cosa i ha estat una altra”, afirma. Així i tot hi ha confiança per recuperar la inversió, segons explica “ara sí que ho hem de pagar però, en principi, se’ns retornarà”. Per ara, manca informació per saber com es farà aquest retorn, “no sé com serà, però, si és una subvenció, fiscalment ens afectarà”, afirma. Per altra banda, és cert també que hi ha hagut una línia d’ajudes econòmiques a microempreses que l’Ajuntament va posar en marxa fa poques setmanes. Malauradament, és evident que mesures com la de reduir l’aforament i els horaris o la prohibició de servir a la barra a partir de les 22 hores, com diu Gaià, “són una pèrdua important per a nosaltres” i compliquen el negoci conduint-lo a un futur incert.

“A partir de les dotze del vespre ja no pots agafar ningú”

El cas del Bar Cent Cinc Copes és diferent però sorgeixen les mateixes problemàtiques. Com ens conta Joan Mir, un dels propietaris del bar, “nosaltres som un restaurant i fem feina amb copes”, el seu local depèn de l’oci nocturn i tant les restriccions horàries com les reduccions d’aforament han provocat una important pèrdua d’ingressos, “a partir de les dotze del vespre ja no pots agafar ningú”. Tot i ser conscient que les mesures de seguretat i distància són imprescindibles, mantenir el negoci és complicat, ja que no es poden tenir previsions de si obrir el local o no, “mesures com la prohibició de fumar fan que molta gent quedi a casa” però, al seu cas, poder compartir amb l’altre propietari els horaris i despeses els permet certa estabilitat. Finalment, lamenta el canvi de rumb i li agradaria una explicació per part de l’Ajuntament. A més, creu que s’haurien de facilitar els tràmits i alleugerir-ne les condicions, ja que estam en un moment excepcional.

 

Back To Top
Search