skip to Main Content

“Intentam donar suport a les famílies que han perdut un ésser estimat i no poden assistir a grups de dol”

Bel Ferrer (Palma, 1959) és psicòloga especialista en processos de dol i la presidenta de Nava Jeevan, associació que ofereix acompanyaments emocionals en processos de malaltia, mort i dol. Parlam amb ella sobre la tasca de l’entitat i sobre la campanya de suport que han iniciat per mor del Covid-19.

Quina feina féu des de Nava Jeevan?
És una associació que es va formar a Manacor, aviat farà quatre anys per acompanyar a famílies que havien perdut fills o gent que estava en processos de dol certament complicats. Vàrem començar muntant un primer grup de dol a Manacor, després vàrem crear seu també a Palma i amb el temps també ho hem fet a Inca. Aquest mes havíem d’iniciar el primer grup destinat a persones adolescents però com que ha passat tota aquesta crisi del coronavirus, l’hem ajornat fins que acabi el confinament.

Precisament per mor del Covid-19 heu encetat una iniciativa de suport per processos de dol relacionats amb el coronavirus, no?
Nosaltres oferim un acompanyament, juntament amb altres institucions que ens estan derivant pacients com per exemple Palma Compassiva o certs hospitals que ens en derivaran si es veuen sobrepassats. Intentam donar suport a les famílies que han perdut un ésser estimat i no poden assistir als grups de dol que habitualment tenim en marxa. Per això hem habilitat una eina en línia i tenim un grup de terapeutes i professionals que estan disposats a ajudar en aquests processos d’acompanyament al dol. Està enfocat a la gent que ha perdut algú per coronavirus i la situació tan complexa que suposa, que no es pot estar amb ells i moltes vegades no els poden ni veure ni acomiadar-se d’ells. En aquest sentit es preveuen dols complicats i també pel confinament, ja que no ens podem comunicar així com voldríem amb altra gent. Es tracta d’una situació que reuneix tots els condicionants per fer processos de dol complicats. Per això hem decidit llançar aquesta iniciativa i posar el nostre gra d’arena alleugerint el patiment de la gent.

Feu atenció individualitzada i grupal?
En principi fem sessions individuals però pot ser que en un futur ho hàgim de fer col·lectiu.

Quants professionals voluntaris teniu a disposició actualment?
Hem fet una campanya d’ajut per tal de contactar diversos especialistes en dol que poguessin ajudar en moments com aquest i estam al voltant de la trentena de persones voluntàries i disposades en ajudar. Hi ha psicòlegs, terapeutes Gestalt, treballadors socials i altres persones especialitzades en processos de dol.

Com ho han de fer les persones que vulguin posar-se en contacte amb vosaltres?
Hem obert un correu electrònic a posta per els processos de dol relacionats amb el Covid-19. És asociacionduelonj@gmail.com. Les persones que es posin en contacte amb nosaltres només ens han de d’escriure el seu nom, l’edat i el seu telèfon. Nosaltres ens posarem en contacte amb elles per fer una entrevista telefònica i valorar quin procés seguir i veure quin terapeuta farà l’atenció. Pot contactar-nos tothom que vulgui i ho necessiti.

Back To Top
Search