skip to Main Content

J.M. Albinyana: “La Mostra és una gran escola, ha estat la meva base”

Joan Manuel Albinyana (València, 1981) és llicenciat en Direcció escènica i dramatúrgia. Actualment dona classes a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears (ESADIB). Parlam amb ell sobre la seva trajectòria.

Quan decideixes estudiar direcció i per què?
Diria que quan tenia 25 o 26 anys. Vaig començar a fer feina d’actor professional a Manacor amb diverses produccions i al mateix temps dirigia Mostra. Aquí vaig veure que de cada vegada m’agradava més dirigir.

Abans havies fet interpretació?
No, com a actor em vaig formar amb els directors que havia fet feina i amb la companyia Neorurals.

Per què tries l’Institut del Teatre i com és la teva experiència allà?
Triï l’Institut perquè és l’escola de parla catalana que era l’única que oferia aquesta opció i que crec que era l’escola de referència de tot l’Estat.

I quan acabes d’estudiar notes cap canvi a escala laboral?
Vaig tenir sort perquè mentre estudiava vaig pagar-me els estudis fent feina al món del teatre. Havia d’agafar molts avions però sempre sortia alguna feina, dirigint muntatges petits o actuant. Quan vaig acabar ja tenia un circuit fet: els teatres del municipi ja em coneixien. Per ventura sí que em va obrir portes a Palma i també, al mateix temps vaig tenir una productora teatral a Castelló.

I ara en quin moment et trobes?
Som professor a l’ESADIB i ho combin amb produccions que van sortint. El darrer que he dirigit ha estat una producció amb Somni Produccions, una coproducció amb el Teatre Principal i amb la productora de València hem fet Instruccions per a no tenir por si ve la pastora, amb la qual estam nominats als premis Max.

Recordes quantes obres has dirigit?
Tot, tot, diria que deu estar damunt les 130…

N’hi ha alguna que recordis de manera especial?
Sí. Jo en record algunes de la Mostra, sobretot aquelles on hi ha una feina de dramatúrgia que no havia fet mai abans. Per exemple, Turandot o Peter Pan o les primeres obres en què m’han vengut a cercar per dirigir… I a escala professional, per exemple La Classe, on vàrem guanyar el premi a millor direcció.

Quines qualitats destacaries per ser un bon director?
Per jo hi ha dos grans directors: els d’escena i els d’actors. Els primers es preocupen més pel muntatge escènic i el segon es mira més el procés dels personatges. Jo crec que un bon director ha de tenir les dues coses.

Creus que podries viure del teatre fent feina només a Manacor?
Sí. De fet fins fa tres anys ho feia. A Manacor han sortit sales i productores que donen força i la direcció a infants: per jo la Mostra és una gran escola, ha estat la meva base.

Back To Top
Search