skip to Main Content

“El turisme de moment ens està salvant però si no l’atenem així com toca, el perdrem”

José Esteban Català (Manacor, 1977) és cuiner en un negoci familiar de l’àmbit de la restauració. Després de presentar-se al Congrés dels diputats en les darreres eleccions amb Ciutadans, enguany fa una passa endavant i es presenta com a candidat a la batlia de Manacor. Parlam amb ell del projecte polític que lidera.

Què et motiva a entrar en política?
Sempre m’ha agradat la política. L’any 2008 ja em vaig presentar al Congrés dels Diputats per Ciutadans i crec que és una cosa que em ve de part de pare perquè ell va ser regidor de l’Ajuntament de Manacor amb el primer govern democràtic que hi va haver a Manacor. Crec que el concepte real de la política s’ha perdut un poc i això s’ha de canviar.

Quin és aquest concepte real?
Els polítics han de ser servidors públics que han d’estar al servei del ciutadà.

A Manacor també?
Sí. Crec que s’ha de recuperar l’esperit que hi havia quan va entrar la democràcia, de dialogar, negociar… Si tu veus que una mesura política pot ser bona per a la ciutadania, l’has de dur a terme, no abstenir-te o votar-hi en contra. El que s’ha de mirar és l’interès del poble de Manacor no tant els interessos de partit.

Ciutadans és un partit estatal: creus que es poden defensar els interessos dels manacorins amb polítiques decidides a Madrid?
Jo crec que sí. Encara que el partit sigui d’àmbit nacional, el que hem de veure és per qui hem de fer feina. El nostre objectiu és entrar al municipi i ens hem de xapar la cara per la gent de Manacor. Després a escala estatal i autonòmica es donarà unitat al projecte de partit.

Parlaves de negociar. Si entrau, estau disposats a pactar?
Pel meu caràcter personal, diria que som una persona bastant dialogant. Consider que s’ha de poder xerrar amb tothom: jo seuré i miraré programes i veuré amb qui tenim coincidències. Podem seure i posar-nos d’acord amb tothom.

No hi ha cap línia vermella, ni cap a la dreta ni cap a l’esquerra?
No.

Com definiries la teva ideologia política?
Liberal i sobretot constitucionalista. Consider que fa 40 anys els pares de la Constitució van fer una feina molt ben feta en aquell moment. Ara bé, els anys han passat i la feina es pot millorar. Crec que la Constitució està un poc desfasada i s’ha de poder reformar en aquells punts on veiem que faci falta reformar: és una llei que ha d’estar viva i s’ha de poder adaptar.

Quins punts tocaries tu?
Per exemple, el plantejament del Senat. La majoria de la ciutadania té la sensació que aquesta cambra no fa res i nosaltres plantejam dues coses: o bé reformar-lo perquè tengui la representació que li pertoca o bé el seu tancament.

Quines qualitats creus que ha de tenir una persona per dedicar-se a la política?
La primera de totes, esperit de servei públic i ganes de fer feina. I segon diria que has de tenir aguant perquè has de suportar molts comentaris.

Quina valoració fas de la legislatura que acaba?
Hi ha regidories que han fet feina, tot i que s’han trobat amb mans fermades en algunes qüestions. Crec que s’hauria pogut fer molta més feina de la que s’ha fet.

I la gestió del Pla General?
Fa quaranta anys que estam amb la mateixa història. Mentre no s’aprova i es presenta un pla nou, ens costa doblers als manacorins. A més, sense Pla General cream por als possibles inversors que vulguin venir a Manacor. Fa falta inversió, que creïn economia i riquesa al poble. És una qüestió que s’ha d’arreglar ja.

Què proposa Ciutadans quant a la gestió de l’aigua pública?
Seure amb els tècnics i donar una solució. Hi ha temes prioritaris i aquest és un: no pot ser donar aquesta despesa a les famílies.

Quines diries que són les prioritats aquí?
Manacor té molts problemes: ha crescut molt, hi ha moltes cultures i té problemes seriosos com la neteja. Mai havia vist Manacor tan brut i l’enllumenat és vergonyós per ser una ciutat del primer món. També tenim un problema de seguretat: estirades de bosses, ocupació d’habitatges… D’altra banda, hi ha la qüestió econòmica, perquè hem perdut tota la indústria fustera i la perlera i pel que fa al turisme, no s’estan fent les inversions necessàries per tenir les infraestructures condicionades i adequades. Això el turista ho veu i tria opcions més atractives. Jo crec que el turisme de moment ens està salvant però si no l’atenem així com toca, el perdrem. Fa falta que cuidem els nuclis urbans turístics que tenim al municipi.

I quin posicionament teniu quant a la participació de la dona en les danses populars?
Igualtat. Nosaltres creiem en el feminisme liberal i consideram que homes i dones han de tenir els mateixos drets i les mateixes obligacions. En aquest sentit, una mesura del programa nacional que vull destacar és l’eliminació de la quota d’autònom durant dos anys, en el cas que siguin pares o mares per fomentar la igualtat i el creixement de les famílies.

Quines propostes concretes du Ciutadans per Manacor?
Nosaltres, en primer lloc volem treballar pels serveis que es donen als ciutadans, com l’enllumenat o la neteja. També duim al programa la remodelació de la plantilla de la Policia Local perquè hi ha un problema seriós de seguretat. També consideram que l’augment de la plantilla servirà per aplicar la normativa referent als excrements de ca, que ara mateix no s’està complint perquè no hi ha efectius suficients.

El posicionament de Ciutadans en algunes qüestions generals

Avortament: “No volem derogar la llei de terminis com altres partits, és vàlida i funciona”.

Ventres de lloguer: “És un tema controvertit però nosaltres defensam la llibertat de l’individu”.

Prostitució: “Optam per la regulació: si es regula s’eliminen la majoria dels casos de tracta”.

Matrimoni homosexual: “Hi estam a favor i amb els mateixos drets, no ens posam amb paraules”.

Sanitat: “Tots hem de tenir els mateixos drets i deures: sistema sanitari únic arreu d’Espanya”.

Religió: “Consideram que la persona ha de ser lliure per professar la religió que vulgui: respectam les diferents ideologies”.

Educació: “S’ha de fer un gran pacte nacional pensant en els al·lots, per evitar el fracàs escolar i unificar criteris. D’altra banda, l’educació concertada ofereix més places i cobreix les necessitats que la pública no satisfà”.

Procés català: “La llei és la llei i està per complir-la: Si l’han incomplert, han d’anar a presó. Accept que els catalans vulguin la independència però han de fer-ho legalment, demanant una reforma de la Constitució”.

Immigració: “Immigració sí, ens és necessari perquè tenim un problema d’envelliment de la població però ha d’estar regulada”.

Back To Top
Search