Skip to content

La borrasca Juliette deixa prop de 50 incidències i obliga a tallar carreteres

El temporal també ha batut el rècord de precipitacions a l’estació meteorològica del Picot amb més de 128 l/m²

La borrasca Juliette ha estat la protagonista dels darrers dies de febrer. Primer, perquè al seu pas ha deixat estampes de postal cobrint de blanc indrets en els quals gairebé mai es veu neu. Com és el cas de Manacor, on les teulades i els carrers varen canviar de color durant un horabaixa.

Segon, pel temps hivernal què ha duit. Els termòmetres han caigut en picat, les precipitacions han estat abundants i les ràfegues de vent s’han fet notar. De fet, s’han batut rècords històrics.

I tercer, perquè s’han hagut de tallar moltes carreteres i alguns torrents s’han desbordat. El conjunt de tot plegat ha fet que, segons informa el servei d’Emergències 112, a Manacor s’hagin atès 46 incidències entre dilluns 27 i dimarts 28 de febrer. La gran majoria d’elles ocasionades per caiguda d’arbres o per assistència a les carreteres. Amb tot, cal destacar que el municipi ha estat una de les localitats on més intervencions s’han hagut de fer d’aquest estil. Pollença l’iguala amb nombre.

Tot i la magnitud de la borrasca, el delegat de la Policia Local de Manacor, Joan Gaià, explica que “no hi ha hagut res que no hi hagi hagut en el darrer episodi” de temporal. No s’han hagut de lamentar grans danys i “a dins la ciutat, la cosa típica, com despreniment de façanes i fioles”, afegeix.

Carreteres tallades

El més destacable i molest per a la ciutadania, però, han estat els talls a les carreteres. S’ha hagut de prohibir el trànsit per acumulació de neu, per arbres caigut que impedien el pas o per torrents desbordats.

Pel que fa a les carreteres que connecten Manacor amb altres nuclis i municipis, se n’han vist afectades gairebé una desena. Han estat la Ma-3321 que uneix Manacor amb Son Serra de Marina per inundació de la calçada i caiguda d’arbres, aquesta ha quedat reoberta al trànsit el dimecres a migdia; la Ma-4020 que uneix Manacor i Porto Cristo; la Ma-4014, la qual uneix Cala Varques amb Cales de Mallorca; la Ma-14, que va des de Son Macià fins a Cales de Mallorca; i la Ma-4100, que és la que va de Manacor cap a Sant Llorenç i en el tram que passa per Manacor poble.

També la carretera que va des de Son Forteza fins a Cala Murada i el camí de Bendrís cap a la Vall. Aquest darrer per desbordament del torrent de la Vall.

Així mateix, la carretera Ma-15 que uneix Manacor i Palma també es va veure afectada per la caiguda d’un cable d’alta tensió. En concret, va dificultar el trànsit al llarg de quatre quilòmetres, des del 36 fins al 40, dilluns capvespre.

Rècords de precipitacions

La pluja també ha estat una de les grans protagonistes. En gran part, perquè ha causat la majoria dels danys i ha provocat la majoria dels talls a les carreteres que s’explica abans. De fet, a l’estació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), s’ha registrat que des de diumenge 26 fins al dimarts 28 de febrer va ploure 112,8 l/m².

A més a més, s’han batut rècords quant a precipitacions. Dilluns, al Picot es varen registrar 128,5 l/m² d’aigua. Una xifra que bat el darrer rècord. No hi havia plogut tant des del 1986.

Precisament, a causa d’aquestes precipitacions alguns torrents es varen desbordar dilluns dematí a primera hora. Aquests varen ser el torrent de la Vall i el torrent de Sant Josep. S’han desbordat, però, sense puntes d’intensitat.

Fortes ràfegues de vent

La borrasca Juliette no només ha duit aigua i neu, sinó que també ha estat acompanyada de fortes ràfegues de vent. És més, dimarts 28 se’n varen registrar de fins a 80 km/h.

Aquestes han estat responsables de moltes caigudes d’arbres.

Back To Top
Search