skip to Main Content

“La cultura és essencial, però no són dos copets a l’esquena”

Parlam amb Jaume Gomila, president de l’entitat organitzadora de la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears

“Hem preparat la FIET com si la poguéssim fer, perquè pensam que la gent respondrà. No crec que ens haguem passat de prudents, però el cas és que estam escaldats de tantes vegades que ens han passat coses, que hem preparat una fira amb menys companyies que els altres anys”. Qui parla és Jaume Gomila, president de Sa Xerxa, l’entitat que organitza la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears, que enguany per vintena vegada tendrà lloc a Vilafranca el mes d’octubre.

Sa Xerxa té l’aportació del Consell de Mallorca confirmada, però a hores d’ara “ni el Govern ni el Ministeri de Cultura ens han pogut confirmar que podrem disposar de la seva aportació”. Gomila continua dient que “pressuposes que amb el pressupost que has fet podràs fer el que volies fer, però tantes vegades que t’ho han comunicat tard, que no t’han fet la bestreta, que has hagut de demanar un crèdit… ens fan ser molt més prudents ara”, de fet, diu, “quadrar un pressupost amb el funcionament actual de les administracinos és pràcticament impossible”.

La FIET, com tants d’altres esdeveniments culturals, es va veure afectada per la pandèmia, i feren una Fira de circumstàncies, adaptant-se a les restriccions per la Covid-19. La retallada a la Fira també va suposar una retallada de les institucions, que aquest 2022 no han tornat a les seves aportacions del 2019. “Les aportacions del 202 s’han mantengut respecte del 2021, però han baixat respecte del 19. I la FIET no és un projecte, és una realitat que frega els 20.000 espectadors, on les companyies es peguen colzades per poder-hi participar, perquè en treuen un rèdit professional. A més, feim una fira per a tothom, amb uns preus assequibles, a més de ser inclusiva, amb unes funcions a la residència de majors o al col·legi Joan Mesquida que posen la pell de gallina, i que cada any són les millors de la FIET”. Amb tot això vol dir Gomila que “tenim tots els valors que qualsevol Govern vol dur a terme i defensar”.

Jaume Gomila, a més, remarca que la dificultat de relació amb les institucions és transversal, “l’hem viscut amb governs de tot color polític”. I explica que el Govern actual ha reduït a 40.000 euros l’aportació màxima amb l’argument que “així podem repartir-ho amb més gent”. Per a Gomila és un error conceptual, aquest: “La segona fira amb un pressupost més baix de l’Estat el té de 400.000 euros. Nosaltres no arribam a 50.000”. I continua: “Les administracions no poden obviar la seva obligació de crear mercat, de crear públic i de promoure les accions socials sensibles amb els col·lectius més necessitats. Nosaltres complim tots aquests paràmetres”.

Per tot això, i a través de la plataforma Goteo, Sa Xerxa ha creat una captació de micromecenatge amb l’objectiu de recaptar un mínim de 16.000 euros i un màxim de 66.000. Aquest objectiu s’ha de complir abans del dia 12 de setembre. Segons el president de Sa Xerxa, “arribar als 66.000 suposaria una gran palanca per a nosaltres, perquè ens permetria eixugar el deute i ens donaria un coixí per anar amb garanties cap a l’edició del 2023”. A més, Gomila recalca que l’administració retornarà fins a un 80 per cent dels donatius a la declaració de la renda de l’any que ve a cada una dels donants.

 

Back To Top
Search