Skip to content

La febre santantoniera bull després de 1.091 dies d’espera amb la sortida dels dimonis i el multitudinari ball a la Sala

Després de dos anys sense festa, l’eufòria i la devoció pels dimonis i per Sant Antoni va esclatar dilluns a les 14.15 h ben davant cal Baciner. I ben aviat es va traslladar a la plaça del Convent. Milers de manacorins seguiren els sonadors i la colla per veure els balls de prop en una nit en què no n’hi cabien més als carrers i a les places.

No havien tocat les deu del dematí del dissabte de Sant Antoni i ja hi havia una cinquantena de joves que feien rotlle davant l’Ajuntament vell. Cantant cançons, fent gloses i rient varen esperar unes sis hores per veure de primera fila el dimoni gros, Sant Antoni i els dimonions. Una espera incomparable amb la que va provocar la pandèmia. Des de dia 17 de gener del 2020 no s’havia repetit l’escena que a ritme de “parapatxim” fa embogir els manacorins i les manacorines.

Cal Baciner
A les 14.15 h les banyes del dimoni gros ja guaitaven al carrer de Sant Roc. Davant cal Baciner també hi havia una multitud que esperava des de primera hora. Davant l’Ajuntament els joves que estaven més atents a la ruta dels dimonis en línia varen donar l’avís: “Ja vénen!”. I quan les banyes varen sobresortir per damunt els caps que omplien el carrer del convent , tota la plaça va embogir. Els voluntaris del Patronat varen haver de lluitar per fer lloc, però ho aconseguiren. I amb els primers acords dels sonadors, també ressonaren els crits d’eufòria d’un jovent que només recordava haver viscut la festa com la viuen els infants.

Des de l’escala de l’Ajuntament i dins la sala d’actes, el batle i els regidors, acompanyats de la presidenta del Govern, Francina Armengol; la presidenta del PP, Margalida Prohens, i el coordinador general de Més, Lluís Apesteguia, varen contemplar les danses de ben a prop i varen poder retratar-se amb els dimonis després que ho fessin els escolars que formen part del Consell d’Infants de Manacor.

A més de fer-se fotos, els Dimonis varen sortir al balcó per a saludar a la multitud i amb el seu gest varen desfermar de nou l’emoció i la devoció per la festa. Just després el dimoni Gros va situar-se a la cadira del batle i els dimonions varen aixecar els seus bastons simbolitzant que són ells els que comanden durant la llarga nit que va de dia 16 a dia 17 de gener. Cal destacar que enguany, el Dimoni Gros, els dimonions i Sant Antoni han ballat lluïnt llaços negres al pit. Va ser un gest de record als membres del Patronat Antoni Pocoví i a l’antic baciner, Antoni Juan.

Una volta ben plena
Després de ballar davant la Sala, els dimonis varen iniciar el recorregut pels carrers, les places i els foguerons de Manacor. Durant la seva ruta una multitud va seguir les passes de la colla de dimonis i dels sonadors. Els més santantoniers varen seguir-los cantant amb devoció fins a la Residència de persones majors.

De camí de tornada els esperava una gentada al seu pas per Can Lliro i en enfilar pel carrer de Ciutat, una munió de manacorins i manacorines va seguir-los fins davant l’Ajuntament. Allà els esperava el carro de la Colcada que va menar en comitiva els dimonis, el Patronat de Sant Antoni, les autoritats municipals i el poble fins davant l’església abans de donar el sus a les Completes.

Back To Top
Search