skip to Main Content

“La moratòria turística no facilita que les famílies propietàries de finques en actiu i de possessions puguin mantenir-les”

La normativa turística bloqueja els nous agroturismes durant quatre anys. Davant aquesta situació els propietaris d’aquest tipus d’allotjament adverteixen que «si els agroturismes varen néixer per ajudar a conservar les possessions i a mantenir les explotacions agràries en actiu, ara la nova llei ho impedeix», explica l’empresari Antoni Binimelis, que és propietari dels agroturismes Sa Franquesa Vella i Son Tirano. «No necessitam més grans hotels però la moratòria de places turístiques és radical en el sentit que no facilita que les famílies que són propietàries de finques i possessions puguin mantenir-les», afegeix.

«De moment la moratòria durarà quatre anys però si s’allarga entenem que hi ha d’haver excepcions pels agroturismes. La finalitat de la majoria d’agroturismes no és crear noves places turístiques sinó fer viable el manteniment de l’explotació agrària d’una finca i el manteniment del patrimoni», explica Antoni Binimelis. Tot i això aquest empresari manacorí admet que «la mesura potser beneficia tots els que ja tenim agroturismes però si volem fer pujar de categoria el turisme que ve a Mallorca hem d’oferir un bon producte, que ens diferenciï i que aposti per allò local i pel patrimoni. Tot això ho feim des dels agroturismes», conclou.

Si parlam de llits elevables, el nou decret turístic només obliga a instal·lar-los als agroturismes i hotels que mesurin la seva categoria amb estrelles. En el cas dels agroturismes Sa Franquesa Vella i Son Tirano «començarem a instal·lar llits elevables enguany, és beneficiós pels nostres treballadors i és una despesa que podem i volem assumir» Pel que fa als aspectes ambientals del decret turístic, Binimelis assegura «nosaltres ja complim molts dels aspectes que ara seran obligatoris, no tendrem grans dificultats per adaptar-nos a la llei”, conclou Antoni Binimelis.

“La moratòria de places eliminarà el 75% del sector del lloguer turístic”

L’Associació d’Habitatges de Lloguer Turístic (Habtur) considera que el nou decret turístic farà desaparèixer unes 90.000 places de lloguer vacacional. “Són el 75% de les existents a Mallorca i si es deixen d’oferir per qualsevol motiu, aquestes places turístiques que ja existeixen es perdran i no les podrà aprofitar ningú”, explica la gerent d’Habtur, Maria Gibert.

Les 90.000 places en risc són les anteriors a la reforma de la llei turística del 2017 i les famílies i les empreses de lloguer turístic no les varen haver de comprar. Aquestes places turístiques es perdrien si els actuals habitatges que es dediquen al lloguer turístic quedarien sense llicència si canvien d’ús o de propietaris. “Hem de tenir en compte que el temps que un habitatge es dedica al llo#guer vacacional sol estar entre els 5 i els 10 anys, són cases familiars que es poden vendre o convertir-se en la casa dels fills o de la pròpia família”, explica Gibert.

Habtur considera que és necessari establir un sistema de rotació de places per al lloguer turístic. Demanen un sistema semblant al de les places hoteleres. I és que quan un establiment hoteler es dona de baixa, les seves places turístiques tornen a una bossa perquè altres empreses puguin comprar-les. El Govern admet que “hi ha un bloqueig, però no significa que s’eliminin les places que s’estan comercialitzant actualment”.

Back To Top
Search