Dolors Garcia ens explica què és el Jardí Waldorf i quins són els principis d’aquesta metodologia. Ara després de més de dotze anys de camí, el Jardí cerca una nova ubicació, si pot ser, a fora vila.
“Més que una metodologia, Waldorf és una forma de viure, d’entendre el món i de com ha de ser la nostra relació amb la natura, amb els altres i amb tu mateix”. Dolors Garcia és mestra i alhora la cara visible del Jardí Waldorf de Manacor, un espai educatiu que va néixer a Manacor fa més de dotze anys.
Garcia explica que el més important en la seva manera de fer és “el respecte per l’infant i per la seva evolució, perquè vetlam com és l’infant, no com s’espera que sigui”. També, els professionals que s’hi dediquen procuren “estar el millor possible, cuidar-te com a persona, donar-te el que necessites, dur una vida saludable, perquè tot això sigui un exemple digne d’imitar per part dels infants que acompanyes”.
Dolors Garcia creu que totes les altres metodologies són lícites i respectables, però per la meva manera de ser, de pensar i de sentir, la Waldorf és la més respectuosa amb el moment que viu l’infant “perquè no el fa frisar per preparar-se per al que vendrà. En educació de vegades sembla que tot és un mirar cap al futur, i això suposa una sobreexigència i un sobreestrès en el present per a l’infant. No se’ls deixar ser infants o joves”.
Més enllà d’una escola
El Jardí Waldorf és una iniciativa d’una associació sense ànim de lucre que du el nom d’Enllaços per la Infància, nascuda amb la intenció “d’obrir les portes a tothom que volgués participar d’una sèrie d’activitats que propiciassin la trobada humana”, diu Garcia, que recorda que el Jardí “va néixer fa més de 12 anys, a un espai que sempre ha tengut ànima de casa, perquè sempre se cerca la calidesa de la vida quotidiana d’una llar”, diu la mestra manacorina, que explica que “sempre hem volgut mantenir les ràtios necessàries per poder atendre individualment o en petit grup els infants, i quan hem tengut més infants han estat entre dotze i catorze”.
De tota aquesta experiència, que va iniciar al costat de Lurdes Obrador i a la qual ella es va vincular com mestra el 2015, “n’he tret una experiènci positiva, satisfactòria, més enllà fins i tot del que puguin expressar aquestes paraules”.
Dolors Garcia valora també molt positivament el fet de “no estar fermada a una estructura que et digui el que han de fer tots els nins, cada dia.
Tenim una documentació, una programació, un seguiment, una avaluació, i unes activitats amb sentit”, diu mentre recorda que “la burocràcia resta espai, temps i l’equilibri emocional i l’energia física que has de menester per estar amb els infants”.
El Jardí Waldorf està obert tot l’any i té un petit període de vacances de dues o tres setmanes a l’estiu, que són anunciades a les famílies amb el temps necessari d’antelació. El seu horari és de 8.30h a 13h, que es pot allargar una mica més si els infants queden a dinar.
Un nou espai
Ara l’espai que fins ara havia acollit el Jardí tendrà una nova ocupació. “I nosaltres cercam un altre indret”, diu Dolors Garcia, que reconeix que “fa anys que cercam un espai, que si pogués ser fora vila pensam que seria l’ideal. La natura és la millor mestra. Els infants aprenen dins el joc tot el que està escrit i no està escrit. Ho practiquen i ho perseveren. A la natura això s’accentua i es magnifica. Per això volem somiar amb il·lusió aquest nou projecte i comunicar-ho a tothom i ser transparents”. Dolors Garcia acaba dient que “fins ara hem estat a un niu molt guapo i molt ben cuidat i ara l’ocellet ha de volar, amb l’alegria de sentir que tornm grans i prenem el vol cap a un nou niu que nosaltres mateixos començarem a construir perquè estam a l’edat adulta”. Pròximament es faran diferents accions col·laboratives per ajudar el Jardí Waldorf en aquest nou camí.