“El que es coneix com el derelicte de les llumetes de Porto Cristo podria ser un vaixell, de l’època de l’emperador Neró, d’uns quaranta metres de llargària segons indiquen els primers indicis descoberts en la campanya d’enguany”, explica Sebastià Munar, que juntament amb Javier Rodríguez i Albert Martín dirigeix les excavacions del jaciment submarí de Porto Cristo.
Si fos així el vaixell enfonsat seria el doble de gran que els actuals catamarans turístics i “ens trobaríem davant un exemple valuosíssim perquè coneixem molts pocs vaixells d’aquestes característiques i els que s’han pogut estudiar han seguit tècniques arqueològiques antigues que permetien conservar molta menys informació que avui dia”, afegeix Munar. “Hem de ser conscients que els tresors que tenim a les costes del nostre municipi són de tots, és important que els conservem perquè com en aquest cas poden contenir informacions úniques en el món”, comenta la regidora de Cultura i Turisme de Manacor, Antònia Llodrà.
Des de fa una setmana un equip format per arqueòlegs, restauradors, especialistes en estudis de materials, especialistes en arqueologia naval i alguns voluntaris fan feina en el fons marí de Porto Cristo. L’objectiu és seguir amb la investigació d’aquest vaixell de l’antiguitat que realitza l’Institut Balear d’Estudis en Arqueologia Marítima (IBEAM), un projecte que va començar el 2015 i durarà almenys fins al 2018.
Troballes
“L’objectiu de les excavacions subaquàtiques que feim a Porto Cristo no és treure el vaixell a la superfície ni tampoc treure moltes peces perquè els objectes han estat uns dos mil anys dins el mar i els tractaments de restauració i conservació són complicats”, explica el codirector de l’excavació Sebastià Munar. Amb tot, les peces amb possibilitats de conservació que l’excavació del vaixell deixa al descobert es dipositen al Museu d’Història de Manacor. “Allà el nostre equip de restauradors i conservadors dessalinitza les peces i les estabilitza perquè puguin durar molts anys a les vitrines i els magatzems del Museu”, afegeix la directora del Museu, Maria José Rivas.
“Hem trobat més trossos de llumetes, amb diversos motius, trossos d’àmfores que contenien salses de peix i vi; a més d’utensilis de la tripulació i restes de claus, cordes i peces que formaven part del vaixell”, expliquen els arqueòlegs. A més, “hem localitzat restes d’estucs, tessel·les de mosaics i motlures que podrien indicar que el vaixell transportava objectes de decoració i de construcció o bé que transportava enderrocs que feia servir com a pes per millorar l’estabilitat del vaixell”, indica Sebastià Munar.
A més, amb les descobertes de l’excavació d’enguany els arqueòlegs poden apuntar que es devia tractar d’un enorme vaixell romà de transport que es degué aturar a Porto Cristo per carregar aigua i un temporal de llevant el pogué empènyer cap a la costa i enfonsar-lo. Quan acabin la seva tasca els arqueòlegs cobriran el jaciment amb lones i materials especials perquè els temporals i les onades no puguin malmetre les restes.