*Imatge del discurs de clausura de la FIET 2023 al Poliesportiu de Vilafranca. Foto de @villegastab_art.
Una actuació de dansa gal·lesa a una església, una performance brasilera a un poliesportiu i una peça de titelles a una portassa particular. Tot això i molt més es pot trobar a la FIET –la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes Balears–, un projecte impulsat per una associació sense ànim de lucre (Sa Xerxa de Teatre) que des de 2002 i cada mes d’octubre s’encarrega de vestir d’espectacles el poble de Vilafranca de Bonany.
Des de fa un temps i escala internacional, hem vist com s’aposta cap a una resignificació d’alguns indrets per transformar-los en espais culturals –tot i que abans no ho permetessin– i Sa Xerxa ho està duent a terme des dels inicis d’aquest segle fruit d’un procés orgànic i amb la voluntat de cobrir les necessitats culturals de les Balears. La FIET és un projecte que neix de la convicció de la necessitat d’una fira de teatre pròpia a les Illes, descentralitzada i sostenible per gaudir dels millors espectacles familiars i juvenils. Per això, com que Vilafranca és un poble petit amb un sol teatre de dimensions no molt grans, des dels inicis els seus creadors intentaren habilitar i condicionar nous espais perquè poguessin cobrir la funció escènica necessària per a una fira que avui en dia ja compta amb més de 40 espectacles, 200 professionals i 20.000 espectadors.
Duchamp, amb l’objet trouvé, ja aconseguia posar en qüestió el preestablert del món de l’art i redirigir la funció dels objectes que presentava com a artístics. El mateix estan fent els integrants de Sa Xerxa de Teatre amb el condicionament del poliesportiu municipal, l’Església de Santa Bàrbara, l’escola d’educació primària, la Capella de Ca ses Monges, els parcs, les places i els carrers del poble de Vilafranca per a ubicar-hi peces de tots els gèneres: teatre, dansa, performance, circ, màgia, titelles, conferències per a professionals, tallers… Un municipi tan petit no compta amb els equipaments culturals necessaris per a desenvolupar una fira infantil i juvenil d’aquestes característiques i envergadura, però la FIET aconsegueix que durant quatre dies sembli que sí i fa que els espais no convencionals potenciïn la narrativa teatral de les peces i generin dramatúrgia per se.
A més, a part de ser una proposta que cada any té més en compte la sostenibilitat, el projecte de la Fira Infantil i Juvenil de les Illes Balears també aposta per la democratització de la cultura. Es compromet a dotar de serveis culturals la comunitat de les Illes defensant la motivació social, educacional i no econòmica. En aquesta línia, la FIET ofereix una gran quantitat de propostes de teatre de carrer gratuïtes per assegurar l’accés a la cultura de tots els públics situant les arts escèniques als espais oberts. La Fira de Vilafranca és possible també gràcies a la immensa tasca dels voluntaris del poble, que són qui dona suport a la taquilla els dies de la FIET, organitza el públic als diferents espais i cuina i allotja els actors i professionals a les seves cases particulars. Des de 2002, els veïnats de Vilafranca s’impliquen i s’esforcen de manera desinteressada per viabilitzar un projecte que aposta pel bé comú.
De fet, la Fira aconsegueix que els seus diferents espais de desenvolupament acabin formant part de la memòria col·lectiva i del patrimoni cultural del poble. Al final, tots els agents artístics afecten el producte cultural i la seva lectura per part dels espectadors. Amb aquesta interpretació per bandera, Sa Xerxa de Teatre té clar que un condicionant com l’espai en què s’interpreten les obres és també la llavor d’una fira de teatre captivadora i inspiradora tant per a la gent del poble i dels voltants, com pels visitants de més enfora.