Skip to content

La tercera i definitiva campanya d’excavacions a Son Coletes durarà cinc mesos i començarà a finals de gener

La tercera intervenció a les fosses de la Guerra Civil i la repressió franquista de Son Coletes serà la definitiva. Els treballs començaran a finals d’aquest mes de gener i “la feina durarà uns cinc mesos”, explica el regidor Sebastià Llodrà, que forma part de la comissió del Pla de Fosses.
“Hem demanat que la intervenció d’enguany sigui important perquè volem que sigui la definitiva per anar tapant tot allò que s’ha destapat deixant-ne constància”, afegeix Sebastià Llodrà. En aquest sentit, es preveu marcar amb llambordes o lloses col·locades al paviment l’espai on s’ubicaven les rasses”, concreta Llodrà. A més de completar l’excavació al cementeri de Son Coletes, l’Ajuntament i el Govern han plantejat la possibilitat de convertir el cementeri municipal en un espai de memòria. “És una qüestió que està damunt la taula i que s’ha rebut bé, tot i que encara n’haurem de parlar molt”, assegura Sebastià Llodrà.
“Aquest és el Pla més ambiciós dels que ha posat en marxa el Govern. De fet, ja no és només un pla d’exhumacions, sinó d’exhumacions i memòria democràtica”, va destacar el vicepresident Juan Pedro Yllanes.
Aquest IV Pla de Fosses inclou la intervenció a diverses localitzacions del Llevant vinculades al desembarcament de les milícies republicanes del capità Bayo: la platja de sa Coma, les fosses de Son Escrivà i de l’hospital de sang, i també l’interior i l’exterior del cementeri de Son Carrió. En queden excloses, de moment, les fosses que es trobarien als marges del riuet de Porto Cristo, en l’indret que es coneix com el port romà.

Memòria i divulgació
A banda de les excavacions, el pla del Govern també preveu la restauració dels objectes recuperats al costat de les restes òssies de Son Coletes i també en altres indrets, a més de l’organització d’exposicions que expliquin els treballs i els resultats de les exhumacions i facin pedagogia per a la no repetició. El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes va afirmar durant la presentació del IV Pla de Fosses el passat 4 de gener que “es comptarà per primera vegada amb psicòlegs per acompanyar les víctimes durant tot el procés d’exhumació”. Yllanes també va voler destacar que “quan parlam de memòria democràtica parlam de drets humans, base fonamental de qualsevol Estat democràtic”.

El VI Pla de Fosses del Govern, a més de les excavacions al Llevant, també inclou la segona fase d’intervenció al cementeri de Sant Francesc de Formentera, així com la primera intervenció a Cala Sant Vicenç, a Pollença. El pressupost per executar aquest Pla és d’1,3 milions d’euros, la qual cosa triplica el pressupost del Pla anterior. El Pla preveu també la realització de cinc estudis històrics sobre la viabilitat d’obrir noves fosses

Back To Top
Search