skip to Main Content

La violència contra les dones continua en auge

Els Serveis Socials de Manacor han atès 34 nous casos durant el 2021, un fet que eleva el total de casos actius a 56. Així mateix, les dones que han mort assassinades en aquest context arreu de l’Estat són 35.

La violència contra les dones és una realitat arreu del territori, i per això les institucions fa anys que tenen en marxa mecanismes i organismes per atendre les víctimes. Aquests també serveixen per poder fer una radiografia més minuciosa de la situació existent i descobrir quines són les necessitats més urgents al si de la societat.

Així, si ens centram en l’àmbit municipal, descobrim que ara mateix els Serveis Socials de l’Ajuntament de Manacor atenen 56 dones que pateixen de violència masclista. D’aquests, 34 són de nova incorporació des del mes de gener fins al novembre. Així, des del departament indiquen que el total de persones ateses pels Serveis Socials Comunitaris Bàsics amb diagnòstic de violència masclista són 179.

Aquesta, però només és una petita mostra del que passa a gran escala.

60 cridades més que fa un any

Si pujam els esgraons un per un, arribam a l’Institut Balear de la Dona. Un òrgan que depèn del Govern autonòmic i que just aquest mes d’octubre ha rebut 395 telefonades, 14 de les quals es varen realitzar des del municipi de Manacor. Un fet a tenir en compte és que 191 dones que s’han posat en contacte amb l’IB Dona aquest mes ho han fet perquè patien violència psicològica, 130 per violència física i 20 per violència sexual.

Destaca, però, l’increment de telefonades respecte de l’octubre de l’any passat. En aquelles setmanes, varen atendre 335 cridades, 60 menys que enguany. Això suposa que la mitjana ha incrementat en 12 telefonades diàries. Aquest indicador demostra que hi ha més dones que detecten la problemàtica i decideixen posar remei.

Amb tot, convé destacar que des de l’entitat, durant el 2020 varen donar servei a 3.166 víctimes arreu de les Illes.

Assassinats per ser dones

Les dones mortes en mans dels homes pel simple fet de ser dones són la punta de l’iceberg d’aquesta problemàtica. De fet, segons indica l’Institut Nacional d’Estadística (INE), 1.116 dones han estat assassinades des del 2003 fins ara. D’aquestes, 36 eren de les Illes Balears.

Però tot i la visibilització i conscienciació d’aquesta xacra, la tendència no disminueix. Es manté. Just enguany s’han assassinat 35 dones arreu de l’Estat.

Una xifra que augmenta encara més si tenim en compte les víctimes associades a aquests casos, per exemple els fills a qui també se’ls hi lleva la vida en algunes ocasions. Així, el total de feminicidis s’eleva a 70 persones. Durant l’octubre han mort dues dones en aquest context, la darrera va ser Maria Isabel a San Roque, Cadis.

El mes més crític per a les dones va ser el mes de juny, quan en varen morir 12.

Back To Top
Search