“Agraesc que em facin cas, no hi ha res més guapo. I a més que ho facin com a representant d’un gremi que ho mereix, el teatre manacorí, que ha de menester mà de mestre, però que és un miracle com el teatre ha calat dins l’ànima dels manacorins”, deia l’actor i productor Antoni Gomila, que dissabte dia 14 de maig va rebre l’A d’Or de s’Agrícola, el reconeixement públic que des del 1983 l’entitat fa a persones i entitats que destaquen en l’àmbit social, professional, esportiu o cultural.
Pagesos i terratinents
“Crec que els meus padrins avui estarien contents. El meu padrí patern de Son Ramon i el repadrí matern Xeret. I dic que avui crec que estarien contents perquè a la seva vida -de tots dos- hi apareix, d’una manera o altra, s’Agrícola, i perquè el cercle de la meva vida l’obrin aquells dos pagesos, amitgers d’aquells senyors terratinents, de quan a Manacor hi havia classes, quan els rics eren rics i a posta els pobres eren pobres”, va explicar Antoni Gomila després de rebre l’A d’Or a l’església del Convent.
“A s’Agrícola s’hi entra amb respecte. Hi ha un no sé què al portal, que et fa com acalar el cap. Com si aquesta vidriera fos conscient de la història que vol representar, i com si en travessar el seu llindar, per dins el cos dels manacorins hi corregués un instant de dubte ancestral, ‘hi puc entrar?’ ‘Hi deu poder entrar tothom?”, continuà Gomila. “S’Agrícola és una manera d’entendre el món. El món que passa per sa Bassa. Un local, un ambient que significa poder. Només hi ha una diferència entre els pobres i els senyors: el poder, poder triar. El pobre no tria, sobreviu. El senyor pot triar entre dirigir tot el pes del seu peu damunt l’esquena d’un pobre, o pot triar trepitjar amb força i posar peu fiter per deixar petjada a un poble. I aquesta petjada social, la de compartir ciutadania, és la que avui ha de marcar les passes de s’Agrícola”, afegí Antoni Gomila.
“Actuar amb senyoriu”
“No sou els socis d’avui de s’Agrícola grans propietaris rurals, ni teniu grans casals a ses Dames, molts heu heretat un carnet i no representau aquell món extingit, però no podeu defugir la responsabilitat d’actuar com a senyors. Els senyors tenen la capacitat de liderar, de fer. I si aquesta capacitat es posa al servei d’un objectiu cívic, si som aquí per exigir un poble millor, més humà, al servei dels humils i no del capital, això és actuar amb senyoriu”, va concloure el guardonat. A l’entrega de l’A d’Or de s’Agrícola també hi varen intervenir Maria Magdalena Gelabert, la jove actriu Catalina Sureda i la traductora Catalina Duran. El batle, Miquel Oliver, juntament amb el president de s’Agrícola, Llorenç Femenies, varen ser els encarregats d’entregar les insígnies i l’A d’or a Antoni Gomila.