Skip to content

L’Ajuntament plantejarà obrir un dels accessos a sa Roca des Castellet amb el nou catàleg de camins públics

L’Ajuntament de Manacor ha d’adaptar el catàleg de camins públics municipal a la Llei de Camins del 2018. És en aquest procés que l’equip de govern manacorí vol habilitar una ruta per accedir a sa Roca des Castellet. A l’actual catàleg de camins i camades d’ús públic no hi figura cap accés a aquest indret ni tampoc a l’oratori inacabat del Cor de Jesús. Es tracta d’una caminada que han fet generacions i generacions de manacorins. Una ruta que està tancada però que es recull en diverses publicacions excursionistes i que fins i tot l’Ajuntament ha promocionat durant anys en catàlegs turístics i programes de festes.

“La Llei de Camins permet incorporar camins i camades que hagin tengut un ús històric o que donen accés a elements patrimonials, històrics i culturals. És una qüestió que haurà d’analitzar l’equip de professionals que contractarem per revisar el catàleg actual i adaptar-lo a la llei”, explica la regidora d’Urbanisme, Núria Hinojosa. “Pens que aquesta ruta compleix amb els requisits que marca la legislació però és una qüestió que hauran de decidir els tècnics i professionals corresponents”, afegeix Hinojosa.

Tot i això obrir el camí que permet pujar fins a sa Roca des Castellet no serà una tasca fàcil. “Primer s’haurà d’intentar arribar a un acord amb els propietaris per adquirir el camí d’accés i si no s’aconsegueix es podria plantejar l’expropiació, però són processos lents que es poden judicialitzar”, admet la regidora d’Urbanisme i responsable dels camins públics del municipi.
De moment reixes, barreres, feixos d’espines i ullastres sembrats de nou sobre els camins que servien d’accés a un dels indrets més llegendaris de Manacor fan impossible arribar a sa Roca des Castellet.

Els camins per accedir a la Roca des Castellet no figuren al Catàleg de Camins Públics. Tampoc no són camades d’ús públic. Per aquests motius els propietaris de les finques tenen dret a tancar-les i barrar el pas. És el que ha passat amb el camí que surt de prop de l’ermita i s’enfila cap a la serra de Llodrà. I ja fa dècades que un altre dels camins que dóna accés a sa Roca des Castellet està tancat amb una barrera metàl·lica, que passa per l’antic abocador i que enllaça amb el camí de Ses Pedreres. Per aprovar un nou catàleg de camins adaptat a la llei actual “s’haurà de contractar un equip d’especialistes format per juristes, geògrafs, historiadors i altres professionals amb capacitat per assumir aquesta tasca”. Núria Hinojosa admet que “molts dels camins de l’actual catàleg hauran de deixar de ser públics perquè així ho preveu la Llei de Camins del 2018 però sí que podrem posar en valor els que sí que empra la ciutadania, els que serveixen per comunicar diferents indrets del municipi, els que donen accés a llocs d’interès i els històrics”. Pel que fa a les previsions per aprovar el nou catàleg, “volem iniciar les tasques en aquest mandat, però sabem que no serà senzill i que durà temps”.

Back To Top
Search