skip to Main Content

Els jardiners de Manacor, a la vaga indefinida

Els operaris que s’encarreguen d’arreglar les zones enjardinades del municipi anuncien que interrompran la seva activitat a partir del 21 de març si l’empresa que gestiona el servei, Acciona, no compleix el conveni estatal.

Els 24 treballadors que s’encarreguen del manteniment de zones i espais verds, com poden ser les rotondes i els llocs infantils, convoquen una vaga indefinida a partir del 21 de març a Manacor. Una interrupció que afecta els operaris contractats per Acciona, qui reclamen que es compleixi amb el conveni estatal i que es paguin tots els plusos que contempla l’acord.

En aquest cas, però, és adient recordar que l’Ajuntament té el servei de jardineria externalitzat i dividit en quatre lots adjudicats a empreses diferents.

Incompliment del conveni

El secretari general d’Hàbitat de CCOO i representant del comitè de vaga, Miguel Ángel Pardo, especifica que des d’Acciona “no paguen el plus de perillositat com toca”. És més, afirma que la paguen a 2,50 € i està establert, per conveni, que hauria de ser a 13,50 €. La diferència es veu reflectida de manera directa a les nòmines dels treballadors, qui haurien deixat de cobrar 2.000 € des que va començar la contracta. Pardo puntualitza que també han deixat de pagar alguns plusos.

A més a més, exigeixen que se’ls retornin els endarreriments que se’ls deu. “No demanam res que no ens toqui”, comenta. Al que afegeix que “estan cansats de perdre doblers amb un conveni ja firmat”.

Faran vaga si no hi ha acord

Sindicat i empresa estan en fase de negociacions per arribar a un acord. Això seria el desitjable per a Manacor, tal com afirma el delegat de Control del manteniment de les zones enjardinades, Sebastià Llodrà. I en la mateixa línia es troba el secretari general d’Hàbitat de CCOO, qui assegura que “no volem fer vaga, volem que es pagui el conveni així com toca”. Ara bé, creu que des d’Acciona els “toregen” i diu que estan “cansats de bones paraules”.

Així mateix, Pardo demana compromís a l’Ajuntament de Manacor, “que és el responsable de què està passant” i “no entenem que mirin a una altra banda perquè han de fer complir el conveni de jardineria”. És més, apel·la de manera directa al batle del municipi, Miquel Oliver. Li recorda que “si contracten una empresa, han de fer que es compleixi el conveni” i que “si l’Ajuntament no és capaç de fer-ho, han de dimitir perquè no es compleix amb la llei”.

Precisament sobre aquesta afirmació es pronuncia Llodrà: “Si hi ha una normativa exigirem el seu compliment i instarem a treballadors i empresa que es posin d’acord, el fet d’externalitzar permet que tu comanis la feina i l’empresa l’ha de donar”. Així, que el delegat assegura que la seva “obligació és amb l’empresa”.

Estudien els altres contractes

Arran d’aquesta situació, des de CCOO també estudien si els altres contractes adjudicats en l’externalització dels serveis de jardineria són correctes. “Miram si Melchor Mascaró paga bé la perillositat ,que creiem que no”, explica Miquel Àngel Pardo.

Back To Top
Search