Skip to content

L’Ajuntament presenta una auca per commemorar els 25 anys de la mort de Guillem d’Efak

L’Ajuntament de Manacor ret homenatge a la figura de Guillem d’Efak, 25 anys després de la seva mort, amb una auca per aprofundir en la seva història vital i artística. Es tracta d’una exposició que s’inaugura el pròxim 14 de febrer a les 20 h a l’Espai d’Arts i Humanitats de Manacor i que comptarà amb una auca, escrita per la mà del filòleg català, escriptor, cantant i compositor Joan Vilamala i il·lustrada amb els dibuixos de l’artista manacorí Toni Galmés.

L’artista Toni Galmés. Foto: Jordi Borràs
L’escriptor Joan Vilamala

Vilamala, qui va ser un dels membres de la banda de música folk en català, els Esquirols, és també un expert en la composició d’auques. Actualment té un recull digital de totes elles a la pàgina web auques.cat i amb centenars de treballs sobre escriptors, músics i lletrats dels Països Catalans, l’escriptor explica que va començar a fer-ho perquè estava interessat en les possibilitats didàctiques que aquest recurs ofereix. “No es tracta d’un encàrrec, aquesta auca ja estava escrita i estic molt content d’haver pogut col·laborar amb la flor i nata de Mallorca i que hagin apreciat la feina que he fet” explica Vilamala.
D’altra banda, el dibuixant, Toni Galmés explica que li ha fet molta il·lusió formar part d’aquest projecte i considera que després d’haver nomenat Guillem d’Efak com a fill il·lustre de Manacor, aquest era un bon moment per continuar amb el reconeixement a l’artista” diu Galmés. Pel que fa al procés de creació explica que, en la mesura del possible, ha intentat mostrar el que era Manacor en l’època de Guillem d’Efak i també “mostrar altres personatges com en Jaume Vidal, en Pífol o en Guillem Fai”. Es tracta doncs de 48 vinyetes de 20 x 20, fetes amb l’estil característic de Galmés, que confessa que ha dedicat moltes hores de feina al projecte. “Dins del meu estil, he intentat que cada vinyeta ens recordi un dibuix complex, fet a tinta i amb deixos dels anys 70 i 80, l’època més potent de d’Efak”. A més, l’artista explica que totes les vinyetes tenen petites taques de diversos marrons, tot recordant la particular taca de l’artista i el color negre de la seva pell que tant cridà l’atenció en l’època. L’exposició, que es podrà veure fins al dia 28 de febrer comptarà també amb un recull d’imatges, bibliografia i discografia del polifacètic artista manacorí. A més, el dia de la inauguració hi haurà un recital de poesia amb les intervencions de Biel Majoral o Tomeu Mestre Balutxo.

Back To Top
Search