skip to Main Content

L’alimentació saludable, un dret

El racó nutricional. Rosa Riera

El 16 d’octubre, com cada any des del 1979 es commemora el dia mundial de l’alimentació que es va promoure per l’Organització de Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). L’objectiu d’aquest dia és disminuir la fam al món i garantir una alimentació saludable.
A la Declaració Universal dels Drets Humans, a uns dels trenta articles trobem el dret a l’alimentació que diu que totes les persones tenen dret a accedir a una alimentació saludable. Cada vegada més freqüent trobar ONG que fan feina per acabar amb els problemes de nutrició de països subdesenvolupats. Aquests problemes es donen per no tenir accés a aliments que ens assegurin l’aportació diària d’energia que necessitem diària, també coneguda com a desnutrició. A l’altre extrem, a països desenvolupats podem trobar un accés de més a aliments i estar sobrealimentats apareixent així problemes d’obesitat i totes les patologies que aquesta engloba.
Enguany el lema d’aquest dia és “les nostres accions són el nostre futur” amb la finalitat de transformar els sistemes alimentaris actuals i així aconseguir una millor producció, nutrició, medi ambient i una vida millor i que tothom tengui a l’abast aliments segurs i innocus, ja que el fet de l’alimentació és un acte quotidià. Si tot això s’aconseguís, s’assoliria un dels 17 objectius de l’agenda de desenvolupament sostenible 2030.
Al nostre país la llei 17/2001 de seguretat alimentària i nutrició juntament amb l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició i tots els òrgans jurídics implicats de cada comunitat autònoma, s’encarreguen de gestionar tota la jurisprudència relacionada establint a la vegada el foment d’hàbits saludables i lluitant contra l’obesitat.
Per altra banda, el mateix 16 d’octubre, també se celebra el dia mundial del pa, que en la meva opinió està directament relacionat amb la fam. És freqüent relacionar l’alimentació amb el pa, en molts casos la gent amb menys recursos li costa arribar al fet de poder alimentar la família i ha de consumir pans de supermercat de poca qualitat per poder comprar altres coses necessàries. Quines alternatives són millor que el pa de supermercat? Doncs, avui en dia els pans fets amb farines integrals són probablement els més aconsellables o bé aquells que es fan amb massa mare que actua com a llevat natural.
Anant més enllà dins la cultura mallorquina podem trobar diferents expressions per referir-nos a l’alimentació. La dita “acabar primer el pa que sa talent” que vol dir no tenir prou recursos per alimentar-se com toca. O bé sinònims de “tenir gana” com serien “tenir talent” o “tenir rusca”. A més tenim plats típics on el pa és el protagonista amb diferents formes molt arrelades a les nostres tradicions. Per exemple a les sopes mallorquines aprofitaven el pa sec, les galetes d’oli o marineres que es feien perquè els mariners poguessin menjar alguna similitud al pa quan anaven a fer llargues travessies o bé el mateix pa amb oli freqüent trobar-lo en moltes trobades socials.

Back To Top
Search