skip to Main Content

L’asfíxia econòmica de les Illes per part del govern de Sánchez o l’autèntic espoli fiscal

Pep Barrull

Aquestes darreres setmanes hem conegut les xifres del projecte dels Pressupostos Generals de l’Estat, i el que suposen per les Illes. Res de nou, i més d’allò que ha estat la dinàmica d’aquests 40 anys. I el més sorprenent, no hem escoltat la veu de la presidenta Francina Armengol. Certament ha estat igual que governàs el PP o el PSOE, el maltractament s’ha consolidat i l’escanyament de les nostres finances és la realitat, també la pèrdua de competitivitat, la disminució del nostre benestar i el sentiment del maltractament permanent.
Pels estudis que s’han fet, i els diferents governs del color que siguin no tenen cap interès a fer públiques les xifres perquè són demolidores. Les Illes Balears aporten a l’Estat el 15% del seu PIB, i això cada any, i ja en fa… 40? És una sagnia que ens empobreix com a societat, que endarrereix el progrés, que limita la competitivitat.
Anem a pams. Segons les xifres dels pressupostos que ha presentat el Govern Balear, el forat per al 2021 és de 9.318 milions d’euros i això representa el 37,7% del nostre PIB, el més alt de la història. A això hi hem de sumar, segons previsions, la caiguda del PIB del 28,8%. Com ha explicat Antoni Riera d’Impulsa Balears, la situació “compromet l’evolució econòmica i la reactivació, sobretot a l’hora de cercar finançament”. La manca crònica d’inversions estatals, amb 201 milions per al 2021, la tercera Comunitat per la cua, limita la recuperació econòmica, segons l’exconseller d’hisenda, i avui conseller del Banc d’Espanya, Carles Manera. No hem d’oblidar que, pel que fa a aportacions, som la segona.
I per més inri, els aeroports de les Illes, especialment el de Palma s’enduran el 70% del total i si hi sumam els 25 milions d’inversions a “ports” de l’estat, la xifra arriba al 80%. En total 139 milions. Curiós, no? El govern decideix invertir en les infraestructures més rendibles per l’estat. Tot i això el Parlament Balear ha aprovat 2 proposicions oposant-se a l’ampliació de l’aeroport de Palma. I és clar, al govern Sánchez allò que hagi aprovat el Parlament l’hi és absolutament igual: no escolta quines són les prioritats de les Illes i amb els nostres doblers decideixen ells. Us sona allò de què l’Estat espanyol és el més descentralitzat del món?
A la misèria d’inversions s’hi han de sumar els 139 milions dels Fons Europeus. Així i tot, les Illes quedarem per sota de la mitjana espanyola i rebran 291,12 euros per càpita quan la mitjana de l’estat és de 348,26 euros. Podeu imaginar, i no coneixem la xifra, quin és el dèficit fiscal acumulat? Sense cap dubte es tracta d’un espoli fiscal en tota regla, un maltractament conscient.
Fins ara hem fet referència a les inversions. Passam a allò que rebrem del “Sistema de Finançament Autonòmic”, i curiós també quedam per sota de la mitjana espanyola. A les Illes ens correspondrà una mitjana per càpita de 2522,6 euros, quan la mitjana de l’estat és 2596,34 euros. Per exemple Cantàbria rebrà 3296,45 euros per càpita. I per si això no bastàs, enmig d’una pandèmia que ha arruïnat l’economia de les Illes i amb una caiguda del 28,8% del PIB, les Illes aportarem 450 d’euros per finançar altres comunitats autònomes. Així entenen la solidaritat? Això és solidaritat? Millor seria si en diguéssim robatori! I si no, mirau bé l’actual Sistema de Finançament Autonòmic que va caducar el 2014. Només 6 anys que serveixen per escanyar-nos més. Durant aquest temps hi ha hagut el govern de Mariano Rajoy amb majoria absoluta i més de 2 anys de govern Sánchez. Ni el PP ni el PSOE han tengut voluntat política de canviar-lo… No recordau l’eufòria de Francina Armengol en la campanya, presentant Pedro Sánchez com l’amic de les Illes i aquest assegurant que el nou model faria justícia als ciutadans de les Illes? Ah, és clar, havia oblidat que la promesa era en campanya electoral!
I un poc més, quan es posarà en marxa el REB (Règim Especial de Balears)? Quan derogarà el PSOE la Llei Mordassa? El nou decret per perseguir les notícies falses, el dret a suspendre internet aprovat fa temps, la limitació de drets em produeixen angoixa. Estat autoritari?Pe

Back To Top
Search