Skip to content

L’enllumenat a Manacor, eficient o sota mínims?

L’enllumenat públic de Manacor funciona sota mínims. L’Ajuntament va fer l’any 2013 un nou contracte amb Endesa Energia amb l’objectiu de substituir tots els fanals del municipi per d’altres més eficients així com per a fer el manteniment elèctric, que fins al moment, havia fet la brigada.
De llavors ençà, la situació no ha evolucionat gaire favorablement: fanals amb fallades constants, horaris d’encesa més aviat laxes, fosca, sensació d’inseguretat, manca de manteniment a una instal·lació ja de per si antiga i plena de nyaps per anar tirant.
D’altra banda, tot i que es calcula que aquests tipus de llums poden reduir la despesa de la ciutadania fins a un 50%, no hem pogut accedir a cap informe o dades que demostrin l’evolució que ha patit la factura de l’electricitat pública. Així mateix, la tecnologia LED i altres de baix consum, redueixen també la contaminació lumínica, ja que la llum d’aquest tipus de fanals és direccional i per tant evita l’excés d’il·luminació. Així i tot, sembla que no s’ha trobat l’equilibri entre el benefici per al medi ambient i la seguretat ciutadana.
Amb una concessió que es pot allargar fins a deu anys i amb un expedient obert a l’empresa que pot dur a la via judicial, sembla que aquest trajecte cap a un model de consum energètic, ara per ara, és bastant accidentat.

Back To Top
Search