skip to Main Content

“Necessitam captar canalla petita, perquè la que tenim ha crescut”

Antoni Puig (Manacor, 1974), historiador i arquèoleg va ser el primer president dels Al·lots de Llevant. Ara, vint-i-dos anys després, repeteix.

Què ha fet que més de vint anys després hagis tornat a assumir la presidència de la colla castellera?
Hi havia un grup de gent il·lusionada i preparada i faltava que qualcú els donàs el sus, jo simplement he aconseguit fer d’aglutinador.

Quina diferència hi ha entre l’Antoni Puig d’ara i el de fa 22 anys?
Personalment sé on em fic, i fa 22 anys no en tenia ni idea. Ha passat exactament la meitat de la meva vida i ara tenc un poc més d’experiència i sé on vaig. He estat a dues colles més i he conegut altres maneres de gestionar la colla que ara viu un moment molt diferent, perquè és una entitat consolidada dins el teixit associatiu de Manacor, amb un calendari, amb un espai propi dins el món de la cultura popular. La gent ja ens coneix. Quan començàrem, en canvi, tot eren incerteses, no tan sols des del punt de vista tècnic, sinó també grupal o social. Record que el primer pic que ens digueren que podíem fer castells de set no ens ho creguérem. Avui sovintejam els castells de set i mig i en feim qualcun de vuit.

Qui destacaries en el nou equip que presideixes?
Sobretot la cap de colla, Neus Barceló, que ja ho va ser abans d’aquest darrer equip sortint. De fet, jo ja vaig estar amb ella en el seu equip tècnic, i ara hi tornaré ser. Neus és una persona jove i amb empenta i il·lusió, carismàtica, que ha crescut amb la colla, i això també és molt important. També destacaria el cap de canalla, Sebastià Grimalt, perquè necessitam tornar captar canalla petita, perquè la que tenim ha crescut, com ha de ser. També voldria dir que hem mirat que les responsabilitats a cada àrea siguin compartides, perquè ningú no es cremi abans d’hora.

Tècnicament quines expectatives teniu?
Venim d’unes temporades molt bones i l’any passat passàrem la ressaca. No férem castells de vuit. Enguany volem posar les bases per l’any que ve tornar a arribar als vuit pisos.

Quanta de gent sou, ara mateix?
Als assajos som regularment una seixantena de persones, i a les actuacions ens movem entre vuitanta i cent.

Teniu cap viatge previst per a la temporada vinent?
Tornarem la visita als castellers de Lleida. Aquí tenim l’actuació del nostre aniversari, el 24 de març, amb els Castellers de Sant Quintí de Mediona. La colla convidada per Fires i Festes encara no està tancada.

Hem parlat de l’aspecte tècnic, però una colla castellera també té una dimensió social important…
La nova directiva comparteix la mentalitat que els castells van davant de tot. Però també ens agrada fer altres coses junts. Mirar un partit de futbol, fer qualque sopar abans d’un assaig important, la participació a les festes de Sant Antoni, enguany especialment emotiva, atès que el dimoni gros (Antoni Bassa) té camisa de la colla… Ens agrada aportar el nostre granet d’arena per fer festa i obrir ca nostra a tothom.

Vols afegir res més?
Sí, m’agrada molt que els castellers tenguin un model alternatiu a l’hora de triar qui s’hi posa al capdavant. Nosaltres triam cada dos anys qui comanda i qui no, de forma democràtica i sense cap incident.

Back To Top
Search