Skip to content

L’enquesta del Cent per cent: l’essència de Nadal es manté però les tradicions canvien

Més de 400 persones han respost l’enquesta del Cent per cent sobre la manera en què els manacorins i les manacorines celebraran aquestes festes. Els Reis arriben a més cases que el Pare Noel, però hi ha més arbres que betlems. Un 16% dels enquestats no ha vist mai la Sibil·la.

El betlem perd terreny davant l’arbre de Nadal, però els Reis d’Orient resisteixen bé la creixent popularitat del Pare Noëel

Entre els preparatius previs a les festes de Nadal més tradicionals hi destaquen les neules o l’elaboració del betlem. Però els costums nòrdics, com l’arbre de Nadal, guanyen terreny. La majoria dels enquestats, prop del 40% fan el betlem i l’arbre. Però són més les cases on només hi ha arbre – un 28,5%- que les que només fan betlem -un 16,6%-. Si parlam de regals, els Reis d’Orient guanyen per golejada. Els reis deixen els regals a les cases del 86% dels enquestats. I ho fan en exclusiva a les llars del 54% dels participants. Només arriben únicament regals del Pare Noel al 6,9% dels que han respost l’enquesta.

La sopa farcida i la porcella arrasen, però el sopar en família de dia 24 guanya a la tradicional xocolata amb ensaïmada

Més d’un 70% dels enquestats celebren el dissabte de Nadal amb un sopar familiar. Així ja queda enrere la tradició de menjar xocolata amb ensaïmada amb la família després de sortir de les matines. Per la segona festa, més del 70% dels participants mantendran el costum d’anar a dinar amb la família. El dia de Nadal la majoria dels enquestats, prop del 80% continuaran menjant sopa farcida, rostit, o les dues coeses. Si parlam de torró només el 30% en continua fent a casa. Per Cap d’Any més del 65% menja el raïm amb els amics i dia primer de gener la meitat dels participants no fan res especial. La resta dina en família.

La sibil·la encara és un símbol nadalenc, però molts no saben què diu quan canta

El 84% dels participants ha anat a Matines per veure cantar en directe la Sibil·la, tot i que només el 22% hi sol anar cada any. El percentatge davalla si parlam del sermó de la Calenda. Menys del 55% saben que és el discurs que fa un infant vestit de capellà durant les Matines. I també cal destacar que no tots els participants saben que la sibil·la, després del vers “El jorn del judici”, canta “parrà qui haurà fet servici”. Alguns usuaris han proposat “és sa crisi” o “qui no ha perdut el judici” com a versos alternatius.

425 persones responen a la crida del Cent per Cent i contesten l’enquesta de Nadal

Per conèixer de prop com viuen les festes de Nadal els manacorins i les manacorines aquesta revista ha llançat una enquesta que han respost més de quatre-centes persones. La majoria -el 42,1%- tenen entre 35 i 50 anys. Un 16,9% tenen menys de 35 anys i el 41% en tenen més de 50. Si parlam de procedències, la immensa majoria dels que han respost el quüestonari són nascuts a Mallorca -més d’un 90%- tot i que hi ha participants nascuts a la península -un 4,5%- i el 2,1% han nascut a la resta d’Europa i del món.

Back To Top
Search