skip to Main Content

Les cases afectades pel desbordament del torrent estan construïdes en una zona inundable

Les precipitacions de la setmana passada varen fer que el torrent de na Borges es desbordàs a Manacor i l’aigua arribàs a cases construïdes en zona inundable, obligant a desallotjar tres famílies que vivien en aquests immobles. Joan Llodrà, actualment conseller al Consell i que va ser delegat d’Urbanisme a l’Ajuntament del municipi l’any 2015, creu que aquestes cases “deuen tenir expedient d’infracció urbanística” i que si s’haguessin “construït avui dia, l’Agència de Defensa del Territori les faria tomar”. De fet, diu que “el primer any de legislatura, del 2007 al 2011, amb el regidor Bernat Amer volia iniciar un procediment de demolició”. Un procés, però, que no es va dur endavant per manca de suports.

En aquest sentit, és Bernat Amer, exregidor amb AIPC que va estar al capdavant de l’àrea d’Urbanisme entre el 2007 i el 2011, qui lamenta que aquesta “lluita urbanística a Manacor no té una solució immediata ni crec que en aquests moments s’estigui fent cap esforç per millorar”. És més, creu que “s’estan fent una gran quantitat d’obres il·legals en zones inundables”. Així mateix, afegeix que “les infraccions urbanístiques als terrenys rústics, és un desgavell que va en augment”.

Amb aquest escenari, assegura Amer, que “el remei és esperar i qualque dia caurà damunt ells que no facin altres obres que puguin ser de conservació”.

Molts d’impediments

Amb tot, els dos exregidors d’Urbanisme al municipi recorden que per poder construir en algunes zones, els propietaris han de complir amb molts de requisits i superar molts d’obstacles. És més, Llodrà observa que “no és gratuït que construeixis en sol inundable” i recorda que “hi ha un mapa d’accés gratuït a l’IDEIB”, el qual indica les àrees de risc d’inundacions.

A més, apunta que “si vols fer la casa legalment, has de superar molts d’esculls”. I és que, repeteix Amer, “totes les zones inundables tenen un control més ferm, que no s’hi construeixi i, al final, el que en surt més perjudicat és el que fa l’obra”.

Van més enllà

Així mateix, el que va ser delegat amb AIPC, explica que la problemàtica de construccions en zones inundables va més enllà d’aquesta àrea ubicada a devora del torrent de na Borges, “Cales, Cala Murada o els Domingos, són bocanes de torrenteres i en un moment donat, amb les normes del 82, eren zones d’expansió i creixement dins zones inundables, però a poc a poc s’han anat llevant i s’està evitant que s’hi construeixi”, diu.

Amb aquest escenari, Joan Llodrà comenta que quan es donen situacions com les viscudes divendres passat a Manacor, encara ara li “sorprèn que alguns propietaris posin el crit al cel i donin la culpa a l’administració si viuen devora un torrent”.

Back To Top
Search