skip to Main Content

“Les dones del passat eren guerreres, pintaven les coves i transmetien coneixements, no només cuidaven els fills”

El Museu de Manacor acull el curs ‘Un passat poblat de dones’, en què diverses investigadores i especialistes desmunten mites i visions masclites que envolten les dones de la prehistòria i l’antiguitat.

Les investigadores universitàries i les expertes en museística que formen el col·lectiu Pastwomen aterren a Manacor amb l’objectiu de donar visibilitat a les línies de recerca en arqueologia i història que es vinculen a l’estudi de l’activitat i els objectes de les dones i proporciona recursos actualitzats des de les perspectives feministes per a la divulgació històrica a escoles i museus.És a través del curs ‘Un passat poblat de dones’ de dissabte dia 5 i diumenge dia 6 de maig aterreran a Manacor sis investigadores d’Andalusia, Catalunya i el País Valencià per eliminar prejudicis i falsos mites sobre les dones de la prehistòria i de les civilitzacions de l’antiguitat.

“Cada una parlarà d’un tema diferent però l’objectiu comú és canviar la mirada i tornar a concebre la història que ens han ensenyat des d’un punt de vista patriarcal i masculí”, explica la directora del Museu d’Història de Manacor, Magdalena Salas. “Són visions que reprodueixen molts llibres de text i fins i tot els museus, perquè les dones no només guardaven els al·lots, la casa i el foc. Les dones tenien moltes altres funcions i molt més importants que aquestes”, afegeix Salas.

Dones guerreres
Durant molts anys, els investigadors homes tan sols s’han plantejat que les dones estessin presents a altres àmbits. Ho demostren les tombes vikingues. “Dones de la guerra poderosíssimes es varen enterrar amb les seves armes i amb aixovars riquíssims. Mai s’havia fet cap analítica genètica als ossos i fins al 2017 es pensava que eren homes. Però l’ADN va revelar que eren tombes femenines”, concreta la directora del museu.
Per tant, “les dones del passat eren guerreres, també s’ha demostrat que pintaven a les coves com les d’Altamira, eren les encarregades de transmetre els coneixements i tota la cultura popular als fills i al grup, però tota aquesta realitat encara està invisibilitzada als museus i als llibres de text. I és amb això que volem fer feina”, conclou Salas.

Back To Top
Search