Enguany ha estat un dels meus darrers estius de la vintena, en concret el penúltim. Els trenta s’acosten en silenci, a poc a poc, mirant-nos de reüll a mi i…
Les famílies del CEIP Sa Torre es mobilitzen en contra del retard de les obres del centre
Varen abandonar el centre a principi del curs 18-19 a causa de la formiga blanca i tot i que les obres de reforma s’havien de fer a través d’un procediment d’urgència, encara no s’han iniciat. El divendres passat van fer una vaga i anuncien noves mobilitzacions mentre la situació no canviï.
L’Escola de Sa Torre va organitzar una jornada de vaga el passat divendres amb l’objectiu de manifestar-se pels retards que estan patint les obres de l’escola. Des del primer trimestre del 2018, quan els varen anunciar una plaga de formiga blanca que afecta greument les infraestructures del centre, els infants han hagut de traslladar-se a l’IES Manacor i, tot i que les obres s’havien de fer seguint un procediment d’urgència, a hores d’ara encara no han ni començat.
Una de les mestres del centre, Joana Maria Ramis, destaca la bona acollida de l’IES però explica que allà pateixen moltes mancances. “En primer lloc, la metodologia que duem a terme exigeix un espai molt més ampli del que ara mateix disposam així com un espai de jocs per infants” explica Ramis mentre afegeix que els banys tampoc estan adaptats per als més petits. Així mateix, la mestra fa referència també a la “manca d’identitat de centre que pateixen els infants”.
La presidenta de l’Associació de Famílies (AFA) de Sa Torre, Joana Gelabert es remunta al curs 15-16, quan hi va haver una gran problemàtica en el repartiment de l’alumnat en els centres de Manacor. “L’Ajuntament va establir un repartiment equitatiu, ja que hi havia moltes famílies que no volien dur els seus infants a Sa Torre perquè hi havia un gran nombre de persones nouvingudes” diu Gelabert. En aquest punt, es va proposar un nou projecte educatiu per l’escola, que fos atractiu per les famílies, que incloïa els cicles d’Infantil i Primària. “Amb el temps aquesta situació es va estabilitzar però el 9 d`octubre del 2018, la Conselleria d’Educació va convocar a la batlessa, l’equip directiu de Sa Torre i a les famílies per informar-nos que havien trobat un greu problema estructural al centre, que era la formiga blanca i ens va dir que havíem d’abandonar el nostre centre”. D’aquesta manera, d’un dia per l’altre, les classes es van traslladar a l’IES Manacor. “En aquell moment ens varen assegurar que el setembre de 2019 el curs es reprendria amb normalitat a Sa Torre perquè tot plegat s’havia de fer en un procés d’urgència” recorda Gelabert.
“Vàrem tenir la darrera reunió amb Conselleria el passat mes de novembre i els terminis de cada vegada s’allarguen més i ens diuen que es fan càrrec de la situació però res canvia” diu Gelabert mentre explica que des de Conselleria els havien confirmat que a finals de novembre del 2019 entraria el projecte a l’Ajuntament i que l’Ajuntament es comprometia a tenir la llicència d’obres en un termini de 10 dies perquè al març comencessin les obres. D’aquesta manera els asseguraven que les obres s’iniciarien durant el primer trimestre d’enguany i que el segon trimestre del curs 20-21 – és a dir, a partir del proper gener – ja el podrien realitzar al centre reformat: “No tenim cap confiança que això sigui així perquè ja és gairebé febrer i el projecte no ha entrat a l’Ajuntament”. A més, és contundent en exigir a la Conselleria que “no ens diguin mentides i que facin la feina que els toca, assegurant que tots els nins de les Balears estiguin en una escola digna”.
Quant a les accions reivindicatives dutes a terme per part del centre, Lídia Meca, representant de la Comissió d’Obres de l’escola explica que valoren molt positivament la convocatòria de vaga, ja que “només tres infants varen assistir a les classes” i considera aquest fet un èxit. “Tot i les dificultats que suposa no dur els infants a escola, hem vist que totes les famílies tenim una postura comuna”. Així mateix, Meca explica també que aquesta no és la primera acció que es du a terme i que ja fa mesos que es mobilitzen: “Hem escrit articles a la premsa, el mes de novembre vàrem fer una casserolada i també es va posar el cartell de “se vende” a la porta de l’escola” recorda Meca. Així mateix, assegura que mentre que la situació no canviï, aquesta vaga no serà la darrera: “La idea és fer una vaga o concentració cada mes i pot ser bé que la següent sigui a Palma i esperam tenir el suport de l’IES Manacor i altres centres escolars de Manacor”.
Amb tot, el Director General de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante afirma que el projecte ja està acabat i que està en supervisió i que, per tant, l’inici de les obres és imminent. “Tenim la intenció de convocar a la comunitat educativa i l’Ajuntament a mitjan febrer per presentar el projecte definitiu i donar-los compte de tots els terminis. Així mateix explica que les dates més concretes se sabran quan, un cop entregat el projecte, l’Ajuntament atorgui la llicència d’obres i es puguin licitar les obres.
D’altra banda, pel que fa als motius del retard en l’inici de les obres afirma que “s’ha d’entendre com funciona l’IBISEC” i diu que “tenim una plantilla d’arquitectes fixa i enguany ens han sortit diverses emergències”. En aquest sentit apunta diverses causes. Per una banda, explica que hi ha hagut diversos temporals que els han obligat a fer actuacions urgents i que no estaven previstes. Així mateix, afirma que la fallida de l’empresa que havia iniciat les obres a l’escola de Ses Comes “no ha afectat només a aquest centre sinó també a altres tres obres bastant grosses que també teníem en marxa”. Finalment, afirma també que “no podem negar que l’IBISEC ha tengut alguns problemes de personal” i explica que des de Conselleria “assumim la responsabilitat d’aquests retards i ho lamentam”.
A més de les obres a l’Escola de Sa Torre Morante afirma que també tenen pendent les obres del Simó Ballester i Ses Comes. “En el primer cas segurament hi haurà uns terminis similars als del CEIP Sa Torre i en canvi Ses Comes està una mica més avançat”.
D’altra banda, el regidor d’Educació, Mateu Marcé afirma que des de l’Ajuntament estan “enfadats” perquè en el mes de setembre ja havia vist el projecte d’obra però suposa que no era el definitiu i que “hi ha hagut qualque modificació que ha retardat la seva entrada a l’Ajuntament”. “Més enllà dels motius que hi hagi darrere, entenem que Conselleria hauria d’haver actuat per emergència i sembla que no ha estat així i que s’ha seguit el procediment habitual” diu Marcé. Així mateix, explica que aquesta setmana hi ha hagut una trobada entre representants municipals i de Conselleria, tot i que encara no han avançat els resultats d’aquesta, Marcé espera que l’exposició pública del projecte que es dugui a terme durant el febrer ja sigui la darrera i es puguin començar les obres però “no és quelcom que depengui de l’Ajuntament”.