skip to Main Content

“El rigor ha d’estar unit a la moderació i la caritat”

Sant Francesc de Sales (1567-1622) nasqué a la Savoia, renuncià als seus privilegis de naixement i a escalar en la jerarquia eclesiàstica, incloses diverses ofertes per ser bisbe. Accedí a ser bisbe de la poc suculenta diòcesi de Ginebra on no podia residir (ciutat calvinista, on el catolicisme era il·legal). Tot i que no entrà a cap congregació religiosa se’l relaciona amb algunes: ajudà Joana de Chantal a fundar les religioses de la Visitació (1618); més de dos-cents anys després de la seva mort (1854), l’italià Sant Joan Bosco adoptà el nom de “salesians” per a la seva congregació, per devoció a ell –cosa que podria dur a l’error que De Sales en fos fundador-; altres ordres religioses el sentien proper com ara els paüls (pares de la Missió fundats per Sant Vicenç de Paül, a qui conegué), i les monges de la Caritat.

La religiositat de la França catòlica

S’ha dit que el catolicisme francès a partir del segle XVII es caracteritza per la pràctica modesta de la pietat religiosa, i per una abnegació més adreçada al servei social, en contrast amb el catolicisme meridional, més inclinat a l’exhibicionisme de la pietat i a la mortificació personal. Alguns sants francesos de l’època en són exemple: Sant Vicenç de Paül (1581-1660), Santa Lluisa de Marillac (1591-1660), Sant Joan Baptista de La Salle (1651-1719), Santa Joana de Chantal (1572-1641). No debades, la vida religiosa femenina de vida activa s’estengué des de França, en contrast amb l’Europa catòlica, on quasi totes les religioses eren de vida contemplativa fins ben entrat el segle XIX.

Patró dels periodistes

El 1923 el papa Pius XI li atorga el patronatge d’escriptors i periodistes: ho argumenta amb la immensa tasca literària de caràcter divulgatiu, correspondència, així com per la seva capacitat comunicativa. El papa s’adreça als periodistes invocant l’exemple de Sant Francesc de Sales: “…que imitin i mostrin en tot moment que el rigor ha d’estar unit a la moderació i la caritat”.

Back To Top
Search