Skip to content

Les obres que han d’acabar i han de començar aquest 2023

Ni la pandèmia ni la crisi de materials, ni tampoc la pujada de preus han fet aturar el ritme de les obres públiques al municipi de Manacor. De moment, l’Ajuntament té adjudicats prop de sis milions d’euros en projectes, entre els quals hi ha “la primera fase d’un pla de voravies que tendrà continuïtat en el temps, la reforma de la plaça Cardenal Pou o l’adequació de les quatre plantes de l’edifici municipal del carrer Major que falten per habilitar amb l’objectiu de traslladar-hi tot el departament d’Urbanisme”, explica la regidora del departament, Núria Hinojosa.
Es tracta de projectes que s’han adjudicat abans de dia 31 de desembre i que tenien les partides reservades al pressupost de l’any 2022. Hem de recordar que l’equip de govern no ha aprovat encara els comptes municipals del 2023 i sense pressupost, serà molt difícil finançar nous projectes.

Sense pressupost
“Tenim obres pendents de l’aprovació de les partides d’inversió i de la incorporació de romanents per poder licitar noves obres”, reconeix la responsable de l’Urbanisme i les obres de Manacor, Núria Hinojosa. El fet, però, és que sense pressupostos podrien quedar dins el calaix actuacions tan importants com la nova escoleta de 0 a 3 anys de s’Illot, la redacció de l’inventari de camins públics, la reforma i ampliació del poliesportiu Miquel Àngel Nadal o el nou sistema de clavegueram per evitar les inundacions a primera línia de Porto Cristo. Tot i això, en les pròximes setmanes i mesos han de començar les actuacions que sí que es podran pagar a càrrec del pressupost del 2022. A més Hinojosa confia en “poder aprovar els comptes del 2023, aquest equip de govern ha aprovat i executat tres pressupostos. El quart no ha de ser una excepció”.

Obres a punt de començar
Entre els projectes ja adjudicats més rellevants hi ha “el primer pla de voravies del municipi, més de 200.000 euros que serviran per millorar l’estat i l’accessibilitat de les voravies a totes les barriades de Manacor”, explica la delegada d’Urbanisme.
L’ajuntament també invertirà 2.042.000 euros a l’edifici municipal del carrer Major. “S’han d’habilitar les plantes que encara estan talment com eren quan hi havia el magatzem de mobles, s’ha d’instal·lar un altre ascensor i s’ha d’aïllar tot l’edifici abans que hi traslladem tots els serveis d’Urbanisme. A més també estan a punt de començar la reforma integral de la plaça del Cardenal Pou. “S’hi invertiran 374.000 euros i obrirem la plaça i també reformarem els carrers que l’envolten”, detalla Hinojosa.
Una altra de les places que s’arreglaran és la de Francesc de Borja Moll, que està ubicada a tocar de l’avinguda del Tren, just devora l’antiga armeria Montserrat. “Actualment, no té forma de plaça. Feim una actuació per fer-la més amable per a les persones i pels veïnats”, explica Núria Hinojosa. Entre els projectes adjudicats també hi destaquen els 182.000 euros que serviran per finançar el gran projecte d’excavació en profunditat de la basílica paleocristiana de Son Peretó, per estudiar-la i peradequar a les visites aquest jaciment.  També cal esmentar els més de tres milions que costarà construir la nova potabilitzadora d’aigua a la barriada del Serralt.

Obres enllestides
Entre les obres que l’Ajuntament està a punt de recepcionar hi ha la façana marítima de Porto Cristo (1.060.700 euros), el nou jardí de l’Hort dels Frares (161.300 euros) que ocupa els terrenys dels antics aparcaments dels jutjats; o la restauració de l’antiga farinera del molí den Beió que està a punt d’inaugurar-se. També estan acabades les reformes del carrer den Venturós (260.200 euros), a la barriada de Crist Rei i els camins de Sa Mola i el Pou Nou (801.000 euros).

Reformes i projectes en marxa
També hi ha tot un seguit d’obres que continuen actives i que acabaran durant els primers mesos del 2023. És el cas de la Via Majòrica, que amb una inversió de 1.910.000 euros ja està pràcticament a punt per a rebre la capa d’asfalt. Més cap al centre hi destaquen les obres per reformar de dalt a baix la plaça del Cós. Una intervenció que costarà 990.000 euros i que convertirà aquesta via en un carrer d’un únic sentit pels vehicles perquè els vianants hi puguin guanyar protagonisme.
Pel que fa a les obres viàries que continuen en marxa cal destacar la reforma de la plaça Berard i el carrer Vilafranca (449.000 euros), les obres al carrer Lleó XIII, que costaran uns 700.000 euros, i també les obres del carrer Verí de Porto Cristo, que paga l’Ajuntament, però que és Ports IB que dirigeix aquestes actuacions amb les que es fan al moll del port. Un altre dels projectes que també ha començat és la construcció de la nova nau de l’Empresa Municipal de Serveis SAM al polígon agroalimentari.

Back To Top
Search