skip to Main Content

Les receptes mallorquines de n’Antònia Grisa

Pere Rosselló Gris ha elaborat aquest llibre a partir de notes culinàries que la seva padrina va recopilar durant anys i que, com diu, “és un regal de Nadal per a ella”. El seu pare, Llorenç Gris, hi ha col·laborat amb les fotografies i el seu cosí, Jaume Rosselló, amb la portada.

“Que tant és si fas tumbet, escaldums o caragols: si cuines fora frisar, es plats te sortiran bons, tan si vols com si no vols”. Aquesta és la sàvia advertència amb la qual Pere Rosselló Gris comença Les receptes Mallorquines de n’Antònia Grisa, un llibre que recopila el llegat culinari de fins a tres generacions amunt de la seva família paterna. Recentment graduat en física, Rosselló va aprofitar aquest darrer estiu per transcriure les notes que la seva padrina, n’Antònia Galmés Roman, va elaborar durant anys de receptes que va aprendre a cuinar amb la seva mare i padrina. Com diu Rosselló, tota la informació la va extreure d’un petit bloc “on la padrina hi havia recopilat a mà totes les receptes que hi havia après a cuinar des que ella era petita que, per tal que no es perdessin, les va apuntar a un bloquet i les va deixar per fora vila”.

En un primer moment, Rosselló tenia la idea de digitalitzar i imprimir les notes a net per tal de donar-les a la família, però, com que l’edició els va agradar i convèncer, en van acabar fent un llibre. La portada, que reprodueix l’estètica de les Rondalles Mallorquines, l’ha feta el seu cosí, Jaume Rosselló, i les fotografies que acompanyen cada recepta han anat a càrrec de Llorenç Gris, una peça cent per cent familiar. Pel que fa a Pere Gris, s’ha encarregat de la transcripció i edició del llibre, que, per acabar de polir les receptes, ha comptat amb l’ajuda de la seva padrina.

El llibre segueix l’estructura d’un llibre de cuina normal, s’hi poden veure els ingredients i una petita explicació del procediment, però, com diu Pere Gris, “no és un llibre per principiants i conté les paraules tal com les escriu la meva padrina, fora mesures precises”. Com és evident, hi apareixen receptes tradicionals per fer cocarrois, rubiols, coca de pebres, aguiat, xinxeram però també algunes de particulars com l’aguiat de butza de me, unes galetes Maria farcides o uns ciurons escaldins. Per ara, no hi ha còpies a les llibreries, però és possible que més endavant en facin més per a poder comercialitzar-les.

Sigui com sigui, Pere Gris afirma que aquest és “un agraïment i un homenatge a l’esforç de la meva padrina”, de fet, diu que “és el seu regal de Nadal” i, a part, és també un reconeixement a “la cultura culinària mallorquina tradicional” sobretot considerant “que la gaudim tant”.

Back To Top
Search