Joana Gomila i Laia Vallès continuen en la seva indagació permanent de la tradició, de la música popular i del folklore. Viuen, per això, elles, dins el canvi permanent, que…

“Les xarxes socials han ajudat a magnificar petits gestos que la gent ja feia fa vint o trenta anys”
Cr#sh, tothom pot caure és un muntatge apte per a persones entre 14 i 99 anys. Qui ens ho conta és Xisco Segura, component de l’equip de producció de la companyia Mea Culpa. Es tracta d’un espectacle, continua Segura, “pensat per a la gent jove, i sobretot per als qui viuen l’adolescència. Hi parlam de salut mental, de les expectatives i tensions que viuen les persones adolescents” Així, a Cr#sh, s’hi veuen tractats temes com l’assetjament escolar, la identitat i la llibertat sexuals… però fet, en paraules del seu productor, “des d’una visió divertida, còmica i fresca. El que volem és empoderar els adolescents”. De fet, diu Segura, Cr#sh és un espectacle “entre ficció i autotestimoniatge, perquè tot i que ha estat escrit i dirigit per Miquel Mas, els tres actors que hi participen, Carla Vilaró, Alba Flor i Gerard Franch no sols hi fan una aportació interpretativa, sinó també de continguts, perquè tot i que ja no són adolescents, sí que ho han estat, i per tant, poden recordar com va ser la seva adolescència”.
Cr#sh es presenta, a més, amb un llenguatge audiovisual molt potent amb un ritme molt fort, per poder tenir els espectadors connectats durant tota la funció. I sí, funciona: “A Igualada ja vàrem tenir una estrena fantàstica”, recorda Xisco Segura, alhora que afegeix que “la distribuïdora Focus ja s’ha interessat per dur-la per Catalunya entre els centres escolars” perquè el muntatge té “una acceptació molt gran del públic”.
Tanmateix, Cr#sh , tot i ser un muntatge pensat per a edats adolescents, necessita un teatre per poder-se representar. Així, Segura recorda que “després de les funcions treballam amb un col·loqui amb els assistents per resoldre dubtes. Però és que a més, tenim un dossier pedagògic amb el qual oferim a les escoles i instituts un taller, perquè l’espectacle en si no està concebut per ser representant dins una aula”.
Amb els recursos audiovisuals també poden fer “una aclucada d’ull a les xarxes socials. Veurem, per exemple, projectat, com un dels protagonistes lliga a través d’una xarxa social…”, diu el productor del muntatge, que aclareix que “no hi ha cap tipus d’alliçonament, perquè això faria desconnectar el públic”. En aquest sentit, Segura recorda com es va gestar l’espectacle: “Hem tengut la gran sort de parlar amb Oriol Lafau, director del departament de Psicologia a Son Espases, que ens va concedir molt de temps per entendre quina és la situació”. A més, han complementat aquestes entrevistes amb formularis que han respost persones adolescents. Perquè l’espectacle és per a ells. Amb molt de tacte i honestedat hem volgut parlar i plantejar el problema”, per acabar destacant que “a l’hora d’assajar els actors han mostrat una sensibilitat i una sinceritat i respecte molt grans”. Segura, a més, reconeix que “avui les xarxes socials han ajudat a magnificar petits gestos que la gent feia fa vint o trenta anys. Però és molt clar que l’adolescència avui s’implica molt més”.
Cr#sh, tothom pot caure es podrà veure a la FIET de Vilafranca dissabte 15 d’octubre a les 17.30h i a les 20h.