skip to Main Content

L’inici de curs suposa un cost de 200 euros per cada infant

Les famílies han de fer un esforç econòmic important perquè els seus fills puguin començar l’escola amb tot a punt, pel que cerquen fórmules per abaratir la despesa. El més car, diuen, són els llibres i les activitats extraescolars.

Setembre és sinònim d’inici del curs escolar i, en conseqüència, de comprar motxilles, retoladors, llapis, roba i llibres, entre molts altres materials necessaris. Els preparatius perquè els infants i adolescents arribin amb tot a punt a les aules suposa una despesa important per a les famílies. De fet, acostumen a fer una inversió mitjana mínima d’entre 150 i 200 euros per fill o filla.

És per aquest motiu que intenten cercar la manera de reduir costos. Maria Antònia Santandreu, mare d’un infant de primària i una adolescent d’institut, explica que a casa intenten reutilitzar tot el que poden i “no canviar la motxilla, estoigs ni les pintures fins que no estan romputs”. Al seu torn, Maria Garau, també amb una filla a secundària i un fill a primària, afirma que retallen anant a comprar “quan encara hi ha rebaixes, ofertes i mirar de trobar diferents trucs”.

Igualment, Catalina Maria Caldentey, amb un infant a sisè de primària, conta que “per reduir costos” parlen amb “contactes per mirar de reciclar qualque llibre i si els quaderns de l’any passat no estan més de mitjos, almanco el primer trimestre utilitza els mateixos”.

Davant aquest impacte econòmic, les famílies agraeixen qualsevol ajuda o dosificació. Per una banda, Garau apunta que a l’IES Mossèn Alcover, centre on va la seva filla major, paguen els llibres al juliol i ara “la despesa no és tan grossa”. I, per l’altra, Maria Àngela Cabrer, mare de bessons, celebra que per aquest curs al Molí d’en Xema els han reduït a la meitat l’import de la matrícula. Un fet, diu, que “és important”.

Amb tot, coincideixen en que l’inici de curs escolar del 2022 – 2023 els suposarà una despesa similar als anys anteriors. “Els llibres ens han costat més o manco el mateix”, reconeix Caldentey.

Noves tecnologies

L’ús de les noves tecnologies dins les aules també suposa una gran despesa. Per sort, diuen, són eines que s’amortitzen i es poden utilitzar durant anys.

Aquest és el cas, per exemple, de Garau. Comenta que comprar la tauleta tàctil l’any passat va ser “la despesa gran”, però que ara la continua fent servir.

Així mateix, Cabrer puntualitza que aquesta inversió no és només per l’aula. “Avui en dia el que suposa una despesa important és haver de disposar a casa d’ordinadors i Chromebooks per poder desenvolupar les tasques, encara que no sigui obligatori, és quasi imprescindible”, afirma.

Activitats extraescolars i roba

L’inici del curs escolar arriba, sempre, acompanyat de l’inici de les activitats extraescolars. Un fet que, destaquen Caldentey i Garau, augmenta la despesa econòmica per a les famílies al setembre. De fet, la primera observa que “és quasi la part més costosa de tot”, cosa que constata la segona. “És el més car”, diu.

Amb el conjunt de tot, també és necessari incorporar noves peces a l’armari. “Sabates esportives i xandalls, perquè ho han de fer servir tant a l’escola com a les activitats”, apunta Garau. Ara bé, mares com Maria Àngela Cabrer expliquen que “els nins creixen i has d’estar constantment comprant roba i sabates independentment si és l’inici del curs escolar o no”.

Back To Top
Search