Skip to content

Lluna de nacre, el nou col·lectiu de dones joves i artistes presenta l’esdeveniment “Bruixes”

Dansa, escultura, poesia, teatre, pintura, música o fotografia s’ajuntaran a Calidoscopi a partir del 30 d’agost per donar lloc a l’exposició “Bruixes”, un projecte de dones i per a dones que dóna el tret de sortida a un nou col·lectiu d’artistes manacorines, Lluna de Nacre. El projecte parteix de tres persones, Bel Vives, Lluïsa Mas i Francisca Acuñas però expliquen que “moltes més dones s’hi han sumat i està essent un procés preciós”.
“La idea principal d’aquest projecte es vertebra entorn de tres eixos principals: cultura, dona i joventut. En aquest sentit, Vives explica que es varen adonar que Manacor és un poble amb molt de capital cultural però que es veia influenciat per les dinàmiques patriarcals existents en l’actualitat: “Vàrem veure que no podíem esperar més i que només des de la nostra pròpia autoorganització com a subjectes oprimits serà possible revertir aquesta situació”, tot fent referència a una major visibilització d’homes artistes i d’edat més avançada, en totes les disciplines artístiques. Per això comptaran amb una trentena de dones artistes entre les quals trobarem obres de les fundadores de Lluna de Nacre així com d’altres artistes locals com Maria Magdalena Vives, Núria Sánchez, Marina Llull o Bel Miquel entre moltes altres.
A més de la tasca visible de les artistes, també han intentat que tota la feina necessària per muntar l’exposició que hi ha darrere sigui feta també per dones, tot i la masculinització de certs sectors: “Amb equip de so i llum ens hem adonat que és molt complicat trobar una dona que faci la feina” explica una altra de les impulsores del projecte, Francisca Acuñas. D’altra banda, Acuñas també fa referència a la necessitat de teixir una xarxa de dones artistes a Manacor i vertebrar un espai de comunicació: “Volem oferir un espai lliure i còmode a les dones artistes de Manacor i sobretot teixir una xarxa entre totes per poder fomentar l’autoorganització, la connexió i la creació de referents”. A més, seguint aquesta mateixa línia de col·laboració i sororitat, també comptaran amb la col·laboració de l’entitat feminista Assemblea Antipatriarcal de Manacor.
La temàtica, Bruixes, tampoc és casual: “La bruixa s’ha considerat una figura rebel i ha quedat fora dels estigmes de la societat. De fet, s’entén com una figura lliure que s’expressa a través de la màgia però que sempre s’ha intentat emmudir a través dels convencionalismes. Creiem que, en l’actualitat, es pot fer una comparativa clara amb totes les artistes i dones que no tenim un espai de cabuda on expressar-nos” expliquen des del col·lectiu. L’esdeveniment “Bruixes” tendrà lloc els dies 30 i 31 d’agost i 1 de setembre. Al llarg d’aquests tres dies hi haurà un concert, un taller infantil, poesia i dansa i també una taula rodona. Es tracta d’un esdeveniment gratuït que tendrà lloc a Calidoscopi.

Back To Top
Search