skip to Main Content

“M’agradaria que a s’Illot hi hagués més vida de poble”

Aina Pericàs té setanta-dos anys. És de Manacor, però d’ençà que era ben joveneta estiueja a s’Illot, i ara fa un parell d’anys que hi viu. Va treballar tota la vida a Majòrica. Es defineix com a activista i lluitadora

 

Fa molta estona que estàs lligada a s’Illot?
Sí, d’ençà que tenia vint-i-pocs anys he estiuejat a S’Illot; estàvem devora el mollet. Ara fa devers cinc anys que hi visc tot l’any.

Perquè et decidires a venir-hi a estar tot l’any?
Perquè m’agrada més, tenc més llum, més sol, quan em vaig jubilar vaig decidir que volia fer una vida més tranquil·la, i estic més bé aquí, m’he fet el meu raconet i el meu món.

Com era, s’Illot, quan tu eres joveneta?
Era molt diferent! Era una platja d’estiuejar de mallorquins, tots eren mallorquins, llevat de qualque immigrant que venia a fer feina d’hoteleria. Però era diferent d’ara, perquè venien a fer feina i llavors se’n tornaven.

D’on eren els mallorquins que hi havia?
Hi havia manacorins, vilafranquers, llorencins… Però més vilafranquers que llorencins, perquè els llorencins anaven més cap a Cala Millor o a l’altra part de s’Illot.

Ja havia començat el boom turístic?
Sí, ja hi havia hotels, el Colombo, el PeyMar, record que hi cantaven Que viva Espanya. Fa quaranta anys, d’això.

Què més recordes?
Record que hi havia ca na Gostina, que era allà on és ara el pub s’Illot, hi havia ca n’Adrover, al mollet… He vist com ha crescut s’Illot. Això era un solar; al meu carrer, amb la d’aquí davant, ca nostra va ser la primera casa que hi va haver.

Quines diferències hi ha entre aquell s’Illot i el d’ara?
Com et deia, abans la gent venia a fer feina d’hoteleria i se’n tornava; ara no, els peninsulars, han quedat a viure aquí, i s’illot està dominat pels forasters, no ho dic amb cap mal sentit de la paraula, vull que m’entenguis… Però no ho sé, ells fan el seu nucli, és com un altre món; i gent mallorquina, que tengui inquietuds, no n’hi ha… Supòs que l’evolució hi ha estat per tot, però és que aquí no hi ha res més que fer feina, fer doblers…

Què li falta a s’Illot?
Moltes coses. Una biblioteca, coses pels infants, activitats per la gent gran, un punt de trobada… Els carrers estan malament, molt bruts, i sé que això també és cosa dels ciutadans, no només dels polítics. Som nosaltres que hi vivim, i així com tothom procura tenir la casa neta, el carrer ens és igual. Els plàstics, per exemple, ens envaeixen per tot. Tampoc no hi ha seguretat. Està abandonat, s’Illot. Els sentits de circulació dels carrers, també pareix que els han fet amb els peus. Molta gent va direcció prohibida per això.

No s’ha conegut que aquesta legislatura hi hagués un regidor de s’Illot?
No, per jo no. Fins i tot ara, amb la torrentada, tenc amistats per allà baix, que m’han comentat que no hi ha fet acte de presència.

Vols afegir qualque cosa més?
Ara ho pensava… Les festes, per exemple, m’agradaria que tenguessin un altre caire, més cultural, més comunicatiu, més de vida de poble. Voldria que s’Illot funcionàs més com a poble. No ho sé, fer una associació de veïns… Per les festes, la gent jove, ha fet una associació, això està molt bé, que la gent jove participi, que s’obri a fer coses pel poble. A la vida no només venim de passada, si hi deixam qualque bona aportació, millor, no?

Back To Top
Search