El BOE va publicar el passat dijous dia 8 de novembre una ordre, aprovada pel Govern espanyol, per la qual Manacor, Porreres i Campos es declaraven zones especialment afectades per la DANA. Això però, no implica ajuts econòmics específics per les poblacions mallorquines, ni per a la ciutadania ni per a l’Ajuntament. Ara bé, segons explica el batle Miquel Oliver, això sí que permet a l’Ajuntament “fer contractació directa per tal de solventar les coses que s’hagin d’arreglar, per exemple, un camí que s’hagi espenyat o per s’hagin d’arreglar qualsevol instal·lació que s’hagi fet malbé”.
És a dir, aquesta declaració no implica cap retribució econòmica per al consistori ni per a la ciutadania però sí que en facilita els possibles tràmits i gestions per arreglar els desperfectes. Així mateix, Oliver explica que aquesta catalogació de zona especialment afectada suposa l’activació del Consorci de Compensació d’Assegurances, – entitat pública empresarial espanyola amb activitat en el sector assegurador i adscrita al Ministeri d’Economia i Competitivitat-. ” El consorci podrà actuar en el cas que, per exemple, un manacorí o manacorina que per culpa de la DANA s’hagi quedat sense cotxe o a qui li hagi entrat aigua dins de casa seva i l’hagi fet malbé”.
D’altra banda, tot i que pel moment no hi ha cap ajut en marxa, el batle explica que sí que hi ha la porta oberta en un futur per aquests municipis afectats com va ser el cas de Manacor. Cal recordar que el municipi va patir diverses afectacions, sobretot la matinada del 28 d’octubre, amb desbordaments del torrent de na Llebrona, a Portocristo i també a s’Estany d’en Mas, on alguns cotxes estacionats a la zona van ser arrossegats per l’aigua, així com en diversos camins del municipi on hi va haver despreniments de terra.
Finalment, demanat per les possibles actuacions sobre els torrents desbordats les setmanes passades, el batle, Miquel Oliver recorda que l’Ajuntament només té competències en aquells que passen per tram urbà. Tota la resta, depèn de Recursos Hídrics del Govern BalearPer tant, la neteja, manteniment i condicionament dels torrents fora de tram urbà depèn directament del Govern. El batle recorda, de fet, que en aquest torrent, el de Sa Cabana, que sí que transcorre per la ciutat, fa dos anys que es va fer una neteja important “però això no lleva que en un futur se’n puguin arreglar d’altres de la zona de Cala Murada o S’Estany d’en Mas”. De fet, explica que des de l’Ajuntament així ho han reclamat. “Quan s’acosta la temporada de pluja, just després de l’estiu, enviam una carta demanant que es revisi el manteniment dels torrents per evitar danys” explica el batle però alhora insisteix en el fet que els experts aconsellen anar alerta amb aquests manteniments perquè “un torrent ha d’estar net però en la justa mesura perquè si no té cap tipus de vegetació, pot ser pitjor en cas de fortes plogudes perquè això fa augmentar la velocitat de l’aigua i pot ser més destructiu”.
Pla d’emergències, amb subvenció concedida
Abans de les afectacions de la DANA, l’Ajuntament de Manacor va demanar 18.000 euros al Consell de Mallorca a través del Pla d’Obres i Serveis, per poder afrontar la redacció d’un Pla d’Emergències, amb l’objectiu de protegir tot el municipi i protocolitzar les actuacions en casos d’emergències per pluja o incendis. Per a fer-ho es necessita una empresa que estigui acreditada en l’elaboració d’aquest tipus de plans i ara mateix es redactarà un plec de prescripcions en tècniques i treure’l a licitació per tal que es pugui redactar i implementar el pla. A partir d’aquí, l’Ajuntament “podrà començar a implementar mesures com la formació de personal, la coordinació de totes les forces de seguretat, determinar zones que són més delicades que les altres o identificar, per exemple, persones que tinguin dificultat de mobilitat en zones inundables”. Miquel Oliver assegura que “la intenció és que estigui adjudicat i en marxa abans de l’estiu”.