skip to Main Content

Margalida Cortès: “Un familiar cuidador ho passa molt malament i ha d’oblidar la seva vida per complet”

Quan percebem que una persona major comença a necessitar atenció?
Quan aquella persona comença a no voler sortir gaire, a embullar-se per dins ca seva, que fa dies que no es canvies de roba, es veu una decadència lenta.

Hi ha gent que no ho sap veure? Tant la persona afectada com la seva família?
La persona afectada és la que menys ho veu i no vol que sigui vera. Ella sempre pensarà que pot, no veu que necessiti ajuda, bé per no molestar els fills, bé perquè els majors no veuen mai que tornin majors i es veuen capaços de fer-ho tot, i més ells que sempre ho han fet tot. Hi ha fills que no ho veuen o que no ho volen veure. I de vegades els feim veure com una càrrega. Es crea una situació d’estrès, i els pares aguanten per no molestar. En canvi hi ha fills que ho saben veure tot d’una i que són més passadors de pena. Diria que hi ha un cinquanta per cent de cada classe.

Hi ha persones majors més difícils de cuidar, per caràcter, per la tipologia de la seva afectació?
Els caràcters que no canvien, i molts de pics empitjora. Una persona que té el caràcter dolent de jove, de vella no és aguantadora. En canvi, hi ha vellets encantadors que tot els ho fas bé.

Quines són les grans dificultats a l’hora d’assumir la cura d’una persona major depenent?
Les dificultats si són econòmiques són terribles. Si marxes bé, pots contractar una persona perquè cuidi ta mare de nit i de dia. Però això és molt car. No tothom pot pagar una residència, que és molt mala d’assumir, perquè val una doblerada. Pots estimar molt ton pare i ta mare, però si no pots assumir aquella despesa no la pots assumir, i les pensions són baixes, en general.

Parles sempre de pagar. Queden familiars cuidadors?
Encara n’hi ha molts, sobretot dones que cuiden son pare i sa mare. Un familiar cuidador ho passa molt malament, i ha d’oblidar la seva vida per complet, i la dedica a son pare o sa mare. Aquestes persones estan molt ben cuidades, però la família ho passa molt malament. Aquella persona li regala uns anys de la seva vida a la persona major.

Hi ha diferències entre cuidar un home o una dona?
Els homes no són tan nitos, solen ser més bons de conformar. Les dones tenen ca seva més gelós, perquè són les madones. La madona ha de comandar, si volem que tengui unes bones velleses.

La nostra societat està preparada per assumir l’envelliment de la població?
Hi ha l’ajuda de la Llei de dependència. Els vells no havien estat tan bé mai com ara. Si ho saben córrer un poquet i ho demanen… Les residències avui estan professionalitzades i cuiden molt bé els vellets, els besen, els conten coses…

Back To Top
Search