skip to Main Content

Maria Antònia Puigrós: “Volem mantenir les tradicions però l’entorn social no és el mateix”

Maria Antònia Puigrós (Manacor, 1978) és infermera i dietista experta en Health Coach. Parlam amb ella sobre els dejunis i li es receptes tradicionals de quaresma.

És saludable la dieta típica de quaresma i Pasqua?
Tot i que són aliments de temporada podria parèixer una dieta no saludable… Durant un temps es penalitzava molt el greix i per exemple les panades en contenen bastant, sobretot pel saïm. Tot i això, després vengué una onada on els sucres eren els gran enemics. Ara estam en una època on prioritzam més que els aliments no tenguin sucre, més que no el greix.

Una panada, per exemple?
És un aliment molt calòric i hi ha situacions en què no és tan convenient el seu consum.

I si són de peix?
Sempre serà més saludable que una de carn. Les recomanacions de l’OMS marquen una reducció del consum de carn i sempre és molt millor quant a salut. Tampoc hem d’oblidar les de verdures o les tradicionals de xítxeros que són molt saludables perquè mesclam llegum amb pasta i obtenim una proteina vegetal molt sana.

En general menjam massa carn?
El percentatge és elevat i les recomanacions són de reduir-ne el consum. Jo recomanaria que cadascú cercàs la seva freqüència mínima de consum que pugui assolir.

I els dejunis, són saludables?
Fa uns anys que s’han posat de moda els dejunis intermitents i des del punt de vista dietètic els recomenam fer de 12, 14 o 16 hores. Són dejunis que han d’estar ben estructurats i guiats però la resposta metabòlica sol ser bona.
I tot el que són darreries i dolços?
Aquí ve la problemàtica d’evitar el contingut en súcre el màxim possible i totes les receptes d’aquesta època en solen dur molt.Així i tot, hi ha gent que ja no posa sucre a la pasta perquè consideren que el farcit ja en du a bastament i a escala nutricional, millora una mica.

Per ventura no agraden tant…
Si en menjam únicament el dia de Pasqua, aquest nivell de sucre no suposaria cap problema però pensa que solem fer 40 o 50 robiols per família, cosa que suposa menjar un parell de robiols per dia i persona i avui en dia això no és saludable. No ho podem comparar amb fa cent anys, quan el consum de sucre era molt menor del què fem avui dia.

Clar, era molt més puntual…
Feien un excés de sucre dos dies puntuals a l’any. El que passa és que volem mantenir les tradicions però l’entorn social no és el mateix.

Back To Top
Search