Skip to content

Maria del Mar Vanrell: “Amb les fotos no invent res que no sigui cert”

És decidida perquè creu en el que fa. Perquè sap que la fe mou muntanyes. I perquè no té por ni de la por. Perquè la por no és res, quan la volen veure. Ho diu son pare: “Ens diu les coses quan ja les ha fetes”. Maria del Mar Vanrell és fotògrafa. I no ho és de fa dos dies. “Des de sempre he fet fotos”, explica. “Tenia una camereta petita, sense rodet i ja hi jugava a fer fotos quan era nina”.

Entre les càmeres que té exposades al seu flamant estudi de fotografia, n’assenyala una de petitona, amb aspecte molt retro, encara analògica, compacte: “Va ser la primera camereta, i ja tenia un mirallet per fer-te selfies, que aleshores es deien autofotos”. Fotos a la família, fotos als animals de la casa, i fotos a ella mateixa, “perquè sempre he estat molt espontània i també m’ha agradat molt que em fessin fotos”, diu.

A partir de l’adolescència comença a despertar-se qualque cosa més seriosa. Comencen les càmeres digitals. “Em regalaren una Nikon petiteta. I me l’enduia pertot. En sortir de casa l’agafava sempre com qui agafa la cartera i les claus. I la gent ja comptava que jo duria la càmera”, diu na Maria del Mar, que aquells anys va començar a col·laborar amb els suplements d’estiu de Cent per Cent. Hi combinava una foto a pàgina sencera amb un petit text: “Sempre m’ha agradat molt escriure”, reconeix. De fet, aquelles col·laboracions s’havien inspirat de qualque manera en el concurs de fotografia i poesia que cada any convocava l’institut Mossèn Alcover.

Després de l’institut, na Maria del Mar va començar a estudiar disseny gràfic. Però sabia que no era aquell, el seu camí: “Tu saps que ja no pots més”. I de forma progressiva va comprendre que la seva vida, la seva passió, eren les fotos, i per això ha decidit dedicar-s’hi professionalment. Fa quatre anys que ho fa i que es forma de manera permanent en aquest camp. Ara ha obert el seu propi estudi: “No hauria obert aquest local, si no dugués aquests quatre anys de trajectòria”.

“Un dia a Palma miràvem el Facebook, i pensava que tothom pot fer aquesta foto, tothom li pot dir a una persona, fes les coses així o així deçà. Però això a mi no em diu res, no em dóna cap missatge”. I això és el que cerca Maria del Mar Vanrell, missatge, transparència, naturalitat, d’aquí el nom de la seva empresa, Fotografia Essencial, perquè tresca endins de les persones, cap a l’essència, que ve d’esser i no de tenir, ni de fer. “Aquestes fotos no les aconsegueix ningú més. Una foto que jo consider que dóna un missatge demostra una confiança i una complicitat entre la foto i el model”. Es tracta, segons Maria del Mar Vanrell, “no de fer una foto per fer-ne, sinó de donar un missatge”, per això, reconeix, “el que m’interessa sobretot són les persones”.

p1260525Quan els reis li dugueren la Canon 600D ja sabia que seria fotògrafa. “Faig servir la Canon perquè ho tenc per mà, i una fotògrafa com jo necessita ser àgil per poder caçar els moments que l’interessen”. Sap que ha hagut de fer una inversió important en el nou local, situat al número 33 de l’avinguda dels Pins de sa Torre, i que va ser inaugurat dissabte passat. I tanmateix, ara que comença, és conscient que “tot el que guany ho invertesc en nou equipament fotogràfic”.

Fa moltes sessions familiars, hi ha molta de gent que ve “per fer-se un regal a ells mateixos, perquè veuen que els nins tornen grans molt aviat, i volen conservar-ne la imatge”, diu Maria del Mar, que els proposa sempre “una situació quotidiana, he personalitzat molt les sessions. Cercam un lloc on se sentin còmodes, amb el qual s’identifiquin. Si estan dins la seva zona de confort, estan molt més còmodes, i l’únic que han de fer és passar-s’ho bé i ser ells. Jo no dirigesc la sessió, simplement els don quatre pautes bàsiques. No invent res que no sigui cert”. Ara, a la fotografia familiar d’exteriors, amb el nou local també podrà disposar de totes les comoditats i de totes les eines per fer sessions de nounats: “La fotografia de nounats necessita un espai condicionat, que no tenguin fred, necessiten silenci, o un renou blanc (renou de pluja, boira de la ràdio)”. Ara podrà fer a l’estudi i en les condicions òptimes unes sessions que abans havia de fer a cals pares dels infants, amb tots els hàndicaps que això implica. Les fotografies de Maria del Mar Vanrell són transparents, “només tenen el simple retoc per millorar una mica el contrast i els colors, perquè quedin vistoses sense quedar artificials, sense esborrar ni afegir res a la foto, perquè això aniria en contra del que sempre he predicat, que passa sempre per la naturalitat”, i sempre en l’entorn de per aquí: “No m’atreu anar a fer feina a fora, perquè aquí tenim els millors paisatges del món”.

A banda de les fotos de nounats, en el nou estudi de Fotografia Essencial, Maria del Mar Vanrell també té els ormetjos per fer fotografies de carnet. Els qui hi acudeixin també podran tocar amb les mans els diferents suports e nquè es podran imprimir les fotografies, des del paper, “que ha de continuar sempre”, fins al cartó-ploma, la fusta, el llenç, els imants, etc.

De cara al futur es planteja també la possibilitat de poder adquirir un plotter i poder imprimir aquí mateix les fotos de la mida que vulgui. Ara les fotos s’imprimeixen a un laboratori professional amb el qual tenen “les pantalles calibrades, per evitar sorpreses en la impressió de les fotos”.

Mentrestant, els clics continuaran, cercant la fotografia essencial, perquè cada persona té una essència diferent, i na Maria del Mar els cercarà els farà florir la part guapa. Que no s’aturin els clics.

Back To Top
Search